Úklid ulic si žádá více kontejnerů a kontrol

Nepořádek kolem kontejnerů na odpad je a zřejmě ještě nějaký ten pátek zůstane evergreenem Kladna. I když úklidová služba jezdí po stanovištích od rána do večera, nový nepořádek způsobí sami obyvatelé, nebo nízký počet kontejnerů na sídlištích. Osobně jsme se o tom přesvědčili. 

Především bezdomovci a sociálně slabší občané mají v oblibě probírat se kontejnery, roztrhávat pytle s odpadky a vyhazovat je po prohlídce na zem. „To je ten drobný odpad kolem kontejnerů, zbytky jídla, papíry a jiné drobnosti z domácností. Bezdomovci je vytahají ven, roztrhnou, jestli v nich třeba ještě není něco k jídlu a pak to nechají na zemi. My to několikrát za den uklidíme, ale většinou chvíli po našem odjezdu se nepořádek opět objeví, anebo se kontejnery brzy přeplní a odpad z nich padá,“ krčí rameny řidič úklidové čety společnosti AVE Jiří Vostrý.

Podle jeho poznatků by situaci pomohlo, kdyby se strážníci na tyto lidi více zaměřili. „Spíše než to nás volají, že máme kolem kontejnerů bordel. Jenomže my nemůžeme jezdit dokola nonstop. Poctivě uklízíme kontejnerová stání každý den od pondělí do pátku, od sedmi ráno do sedmi hodin večer. V zimě i o víkendech,“ dodává Jiří Vostrý.

Ovšem další palčivý problém nastává právě po víkendu. Domácnosti ve svém volnu poslední dobou často mění nábytek, který končí právě vedle kontejnerů, a který „popeláři“ neodvážejí. Po nich právě nastupuje motorizovaná úklidová služba s velkými vanami. Podle Vostrého současné kladenské domácnosti na sídlištích zřejmě zažívají generační nábytkovou výměnu. „Nejhorší je to s nepořádkem kolem kontejnerů u Mety a Kauflandu. Kladno má sice registrovaných zhruba sedmdesát tisíc obyvatel, ovšem ve skutečnosti jich je víc třeba o dělníky, kterých v jednom bytě žije například deset, nebo o lidi, kteří v Kladně jen přespávají. Chtělo by to na některá stanoviště přidat kontejner, aby se tak rychle nepřeplnily,“ doporučuje zkušený řidič.

Jan Murárik

uklidkladno

Kladno zažívá generační výměnu nábytku

uklidpopelnice

Popelnice jsou po svozu odpadu prázdné, přesto obyvatelé sídliště odloží, co nepotřebují, na zem

uklidridic

Řidič Jiří Vostrý s kolegou poctivě uklízejí kolem kontejnerů 


Počasí Kladno

Předpověď počasí