Do Lidic se vrací unikátní kniha

V červnu 1945 byla u příležitosti první národní tryzny v Lidicích založena buštěhradským Československým červeným křížem návštěvní kniha hostů, kteří se přišli poklonit památce lidických obětí.

Tato unikátní kniha s podpisy tehdejších nejvyšších politických představitelů země, zástupců našich i světových organizací, politických stran a spolků i církví, se po složité a dlouhé pouti vrací do Lidic a stane se významným exponátem Památníku Lidice.

V knize se v letech 1945 až 1948 objevují hned začátku jména Edvarda Beneše, československého prezidenta, ministra zahraničních věcí Jana Masaryka, tehdejšího předsedy vlády Zdeňka Fierlingera, předsedy KSČ Klementa Gottwalda a dalších politiků, jejichž osudy se v blízké budoucnosti střetly v rozhodujících chvílích pozdějšího mocenského boje. K nejcennějším v knize patří podpisy 84 ze 143 přeživších lidických žen.

Oficiální předání této první návštěvní knihy obce Lidice se uskuteční v úterý 30. 8. v 11 hodin v Památníku Lidice ve výstavní síni Pod tribunou (v areálu Muzea Lidice na pietním území).

Za Český červený kříž předá knihu paní Stanislava Klincmanová-Maříková, ředitelka OS ČCK Kladno. Za Památník Lidice převezme tuto unikátní památku ředitel Památníku Lidice dr. Milouš Červencl. 

- red -

kronika 1946 03 m

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí