Kladno připravilo radikální omezení hazardu

Kladenští radní předloží už za týden na zasedání zastupitelstva návrh na zrušení bezmála 90 míst, kde bylo až dosud možné provozovat hazard.  

„Vycházeli jsme vůbec z první hloubkové inventarizace heren na území města, kterou jsme v minulých měsících realizovali s Hospodářskou komorou Hlavního města Prahy,“ řekl kladenský primátor Milan Volf (Volba pro Kladno). Z původních 118 povolených adres tak zůstane pouhých 30.

Právě díky historicky první inventarizaci hazardu v Kladně má město přesně zmapovaný provoz všech dosud povolených heren, a to včetně jejich hodnocení a případného dopadu na veřejný pořádek. Díky těmto poznatkům mohli radní připravit úpravu obecně závazné vyhlášky regulující hazard na území města, která sníží počet povolených adres jen na 30 míst, na kterých bude hazard v Kladně možno provozovat. 

„Hazard je příliš vážné téma, abychom s ním mohli hazardovat. Bylo by bláhové myslet si, že hazard lze zcela vymýtit. Hráči nepřestanou hrát jen proto, že bude v Kladně jejich potřeba zakázána. Ba naopak. Z jednoho problému jich budeme mít hned několik. Praxe měst, kde přijali nulovou toleranci, ukázala, jak rychle se dovede přizpůsobit poptávce černý trh, na kterém ale neplatí žádná pravidla, žádné zákony. Řešení vidíme ve výrazné regulaci, která sníží dostupnost hracích přístrojů, nikoli však v jejich úplném zákazu,“ vysvětlil postoj vedení města primátor Milan Volf a dodal: „Vedle regulace je také potřeba přihlížet k vhodnosti umístění heren. Jejich provoz by měl co nejméně zasahovat do veřejného života. Pokud to bude nutné, díky této vyhlášce můžeme kdykoliv přistoupit k další regulaci."  

Vyhláška č. 44/16 „O určení míst pro provozování hazardních her na území města Kladna“ bude v případě, že ji odsouhlasí zastupitelstvo 21. září, platná od 1. ledna příštího roku. Do 31. března 2017 pak provozovatelé budou muset na zrušených adresách svoji činnost ukončit. Datum platnosti vychází z termínu dosud vydaných povolení a rovněž z doporučení Ministerstva vnitra České republiky.

- red -

Ilustrační foto: archiv


Počasí Kladno

Předpověď počasí