Po výbuchu zřejmě zmizí další dům

Tragická událost v ulici 5. května, bohužel, s sebou přinesla jednu oběť na životě. Štěstí v neštěstí měli sousedé v nejbližším okolí. Všem domy zůstaly stát, až na jeden. Podnikatel Jaroslav Huml, pokračovatel z nejstarších živností v Kladně, zřejmě o svůj dům i sídlo slavné firmy přijde.

Váš dům je jako jediný výbuchem silně poškozený. Jste smířený s tím, že ho budete asi muset zbourat?
To nevím jistě. Nyní čekáme na vyjádření statika. Výbuch nám nazvedl střechu a poškodil stěnu i podlahu. Zatím do něj nesmíme vstoupit. Přespáváme u příbuzných. 

Když statik vyřkne nepříjemný ortel a o dům přijdete, co budete dělat?
V tuhle chvíli vám řeknu, že si na tom samém místě postavím dům nový. Ale co opravdu bude, až třeba tenhle zbouráme, to nevím.

Jak je dům starý?
Postavili ho Němci, stejně jako další v okolí, v roce 1941. Bydlela v něm Holanďanka, která se posléze do Holandska odstěhovala. Stále žije a prý se na dům byla podívat. Škoda, že nechtěla jít dovnitř. Rád bych ji provedl. Naše rodina dům před zhruba padesáti roky koupila. Já v něm bydlím odjakživa.  

Také jsou váš krámek se šicími stroji i firma na jejich servis v Kladně známé. Zničil vám výbuch živnost?
Snažím se dělat dál, ale je to samozřejmě komplikované. V domě mám důležité věci. Pokračuji, jen nevím, kam se dočasně nebo možná i trvale přesunu. Touhle živností miliony nevyděláte, ale na obyčejný život ano. Šít se bude ještě hodně dlouho. Jsem pokračovatel rodinné firmy. Tu založil můj praděda. V Kladně opravoval i prodával šicí stroje jako první. Já firmu určitě nezruším.

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí