Vánoce volejbalové ciziny: Krocan, vepřové a králík

Hájí barvy Kladna, současného nejúspěšnějšího celku volejbalové extraligy. Jsou oporami týmu, ale nikdo z nich není Čech. Kladno volejbalové má na soupisce čtyři cizince, kteří v těchto dnech odjeli domů trávit Vánoce po svém.

Zajímalo nás, kde stráví Štědrý večer, co nesmí chybět na štědrovečerní tabuli a co čekají pod stromečkem.

Renaud Dillien (23), Belgie, nahrávač: Vánoce strávím s rodinou. U nás je Štědrý den podobný jako v Čechách. Po večeři rozbalujeme dárky. Největší rozdíl je v tom, že my nepodáváme rybu, ale krocana s omáčkou, zeleninou a brambory, jako předkrm kachní paštiku. Sladké cukroví nepečeme dlouho dopředu, ale až ve Štědrý den. Co čekám pod stromečkem? Nic překvapivého, asi od rodičů dostanu nějakou knihu.

Daan van Haarlem (27), Holandsko, nahrávač: Těším se na Vánoce u rodičů, po Štědrém dni si užijeme Vánoce s přítelkyní. Doma vánoční tradice nedržíme. Já už od mala dostávám dárky na Mikuláše, to je náš rodinný zvyk.  A jelikož jsem na Mikuláše doma nebyl, čeká tam na mě speciální zábavná komiksová kniha. Je v ní stránka na každý den v roce. Každý den přečtu jednu stránku a hned mám o něco lepší náladu. K jídlu mám rád vepřové s brambory.

Matti Hietanen (33), Finsko, smečař: Štědrý večer strávím s rodiči. Na stole budou obložené talíře, šunka, hodně ryb a vepřové maso. Nikoli losí či sobí, jak si možná někdo může představovat. Doma pečeme finské cukroví, které dělaly už naše babičky, nevím, jak název přeložit do angličtiny. Co čekám pod stromečkem? Nic jsem si nepřál, a když nic nedostanu, tak se zlobit nebudu. Pro mě je nejdůležitější, že budu s celou svou rodinou, kterou jsem několik měsíců neviděl.

Dirk Sparidans (27), Holandsko, libero: Neumím si představit, že bych je trávil jinde než s rodiči. Na štědrovečerní tabuli nebude chybět pečený králík. Den po té oslavím Vánoce se svojí přítelkyní a její rodinou. Co čekám pod stromečkem? Nemám žádné přání, nic nepotřebuji. Důležité pro mě je, že strávím svátky doma.

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí