Změny v kladenské nemocnici. Ředitel Lemon zřejmě zůstane

Krajské zastupitelstvo na svém dnešním zasedání navrhne radě odvolání všech vrcholných představitelů Oblastní nemocnice Kladno. V nových řídících orgánech by se měla objevit jména Petra Bendla a Dana Jiránka.

Stávající ředitel Vladimír Lemon zřejmě ještě na svém postu zůstane. V médiích probírané jméno populárního kladenského šéfa nemocnice se poslední týdny nejvíce skloňovalo v souvislosti s možným okamžitým odchodem. Oficiálně kvůli špatnému hospodaření instituce, mezi řádky je údajně za vším i politický vliv získat zajímavé křeslo. „Proč je nemocnice v číslech, ve kterých se nachází, jsem ochoten zastupitelům racionálně vysvětlit,“ uvedl Vladimír Lemon (na snímku). Ten odmítl rezignovat na nátlak. 

Podle nové rady kraje musí budoucí ředitele hledat úspory na výdajové stránce, například přesoutěžením dodávek a služeb. Klíčová pro něj budou jednání s pojišťovnami. 

„Kladenská nemocnice se musí postupně dostat do černých čísel. Nepochybně na to má. Důležité také bude, aby k tomu přispěli všichni lékaři a ostatní zdravotníci. Teď je bude kladenská nemocnice opravdu potřebovat. Důležité je, aby ji brali jako svou nemocnici na celý nebo alespoň na co největší úvazek,“ řekl pro Vaše Kladno náměstek hejtmanky Martin Kupka.

Jestliže dnes skutečně zastupitelé navrhnou radě okamžitě vypsat výběrové řízení na nového ředitele, ještě to pro stávajícího nemusí znamenat, že v příštích dnech své místo opustí.  „Rada kraje rozhodne v roli valné hromady o jmenování nových členů představenstva a dozorčí rady nemocnice. Předpokládám, že nové představenstvo pana ředitele Lemona odvolá s tím, že bude jako ředitel působit do ukončení výběrového řízení a jmenování nového ředitele,“ dodal náměstek Kupka. 

Pokud se zakládají na pravdě zvěsti, že jméno nového ředitele už visí ve vzduchu a čeká se jen na formální postupy, pak by se změna vedení nemocnice mohla uskutečnit na začátku nového roku. Pokud ale bude problém s erudovaností přihlášených aspirantů, může se proces schvalování a jmenování protáhnout do jara 2017. 

„Nevím o žádném politikovi, který by měl v úmyslu se do výběrového řízení hlásit. Petr Bendl ani Dan Jiránek tu ambici nemají. Řediteli nemocnice se nestanou. Oba ale budou velmi užitečnými členy řídících a dozorčích orgánů nemocnice. Osobně udělám maximum pro to, aby se v příštích letech kladenská nemocnice ekonomicky zvedla. Cíl je tedy jasný,“ dodal Martin Kupka.

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí