Řidiči autobusů dostanou přidáno. Přesto stávka?

Středočeský kraj na rozdíl od ostatních krajů neočekává žádné stávky řidičů linkových autobusů. S navýšením jejich mzdových tarifů, které schválila vláda, počítal v předstihu při přípravě krajského rozpočtu pro rok 2017. Podle hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO 2011) tak Středočeský kraj rozhodl o penězích na navýšení platů řidičů vlastně už v prosinci minulého roku a řidiči se ve středních Čechách o zvýšení svých platů bát nemusí.  

„Pro tento účel bylo při zpracovávání rozpočtu Středočeského kraje na navýšení mezd řidičů linkových autobusů počítáno s částkou 124 milionů korun. Je to dostatečná částka, aby dopravci mohli řidičům zvýšit nejnižší mzdu ze 71,60 korun na 98,10 korun za hodinu a navýšit i odměny za čekání mezi spoji, tzv. čekačky,“ upřesnil náměstek pro oblast financí Gabriel Kovács (ANO 2011).

Dopravci dostanou tyto finanční prostředky od kraje na své účty v co nejkratším termínu. Stane se tak po uzavření dodatků smluv o závazku veřejné služby s jednotlivými dopravci. „Návrh na financování dopravní obslužnosti Středočeského kraje pro rok 2017, jehož obsahem bude i návrh na uzavření smluv s dopravci, by měla krajská rada projednat již tento čtvrtek. V dubnu by pak měly být smlouvy uzavřeny a podepsány. Takže finanční prostředky včetně krytí zvýšených platů řidičů, vyplácených už od ledna, budou středočeským dopravcům poskytnuty příští měsíc,“ upřesnil radní František Petrtýl (ANO 2011). 

„Zastávám názor, že pokud Středočeský kraj rychle doplatí dopravcům peníze, neměl by být perzekvován jako ostatní kraje, které neplní nařízení vlády. Přes všechna ujištění však dopravci zatím stále nedostali ani korunu,“ prohlásil předseda Odborové organizace ČSAD Střední Čechy Karel Vostruha s tím, že se ve čtvrtek zúčastní celostátního odborového sněmu, kde se definitivně rozhodne o dalším postupu odborů ve věci připravované stávky. 

„Rozumím tomu, že se řidičům může zdát administrativní proces související s navýšením platů zdlouhavý, nicméně je už v konečné fázi a po projednání oprávněných finančních nároků přesně zakotvených do smluv dopravců, jim zvýšené platy zajistí,“ doplnil radní Petrtýl. Dopravce kraj s formulací požadavku vyplývajícího z nařízení vlády o zvýšení platů do smluv seznámí ještě před konáním krajské rady ve středu 22. března. Před vlastním uzavřením smluv se však bude chtít přesvědčit o zvýšení platů řidičů tím, že bude požadovat od dopravců, aby doložili aktuální mzdové výměry nebo kolektivní smlouvu, z nichž bude jasně patrné, že ke zvýšení platů řidičů skutečně došlo.

Veřejnou autobusovou dopravu zajišťuje ve Středočeském kraji 24 dopravních společností, se kterými má Středočeský kraj uzavřeno celkem 34 smluv o závazku veřejné služby. Vnitrostátní linkovou osobní dopravu zajišťuje v regionu více než dva tisíce řidičů.

- red -

Ilustrační foto: archiv


Počasí Kladno

Předpověď počasí