Nemocnice má obrovské ztráty

Nedávná návštěva hejtmanky Středočeského kraje Jaroslavy Pokorné Jermanové v Kladně kromě jiného potvrdila problémy, s kterými se potýká kladenská nemocnice.

Nově se otevřelo téma dokončení modernizace budov a zařízení v Oblastní nemocnici. Ta zároveň neustále potřebuje peníze na platy, které jdou z krajského rozpočtu. Stabilizuje se konečně její chod a začnou plánované stavební práce na starých budovách? „Kraj musí především splatit dluhy a závazky kladenské nemocnice z minulých let a zároveň stabilizovat její hospodářský výsledek. Výše závazků po lhůtě splatnosti představuje více než 260 milionů korun,“ uvedla pro Vaše Kladno hejtmanka a dodala, že je v tomto zdravotnickém zařízení velké množství přístrojů v havarijním stavu: „Hledáme cesty, jak s tímto obrovským problémem nemocnici pomoci. Snažíme se také upravit finanční dotační projekt, v jehož rámci bychom mohli do kladenské nemocnice pořídit tolik potřebné nové CT.“

Celkem by do nového přístrojového vybavení kladenské nemocnice měl kraj vložit přes 100 milionů korun. Z toho část již letos a další v nejbližších letech. „Počítáme také s tím, že letos začneme pracovat na projektové dokumentaci pro rekonstrukce pavilonů. A co je velmi důležité, přepracováváme projekt na pavilon C2, který už měl být v letošním roce v provozu. Tyto změny jsou nezbytné. Realizace původně zpracovaných projektů na rekonstrukce pavilonů by totiž znamenala další obrovskou finanční zátěž pro nemocnici během jejího provozu,“ sdělila Jaroslava Pokorná Jermanová.

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí