Nedávná návštěva hejtmanky Středočeského kraje Jaroslavy Pokorné Jermanové v Kladně kromě jiného potvrdila problémy, s kterými se potýká kladenská nemocnice.

Nově se otevřelo téma dokončení modernizace budov a zařízení v Oblastní nemocnici. Ta zároveň neustále potřebuje peníze na platy, které jdou z krajského rozpočtu. Stabilizuje se konečně její chod a začnou plánované stavební práce na starých budovách? „Kraj musí především splatit dluhy a závazky kladenské nemocnice z minulých let a zároveň stabilizovat její hospodářský výsledek. Výše závazků po lhůtě splatnosti představuje více než 260 milionů korun,“ uvedla pro Vaše Kladno hejtmanka a dodala, že je v tomto zdravotnickém zařízení velké množství přístrojů v havarijním stavu: „Hledáme cesty, jak s tímto obrovským problémem nemocnici pomoci. Snažíme se také upravit finanční dotační projekt, v jehož rámci bychom mohli do kladenské nemocnice pořídit tolik potřebné nové CT.“

Celkem by do nového přístrojového vybavení kladenské nemocnice měl kraj vložit přes 100 milionů korun. Z toho část již letos a další v nejbližších letech. „Počítáme také s tím, že letos začneme pracovat na projektové dokumentaci pro rekonstrukce pavilonů. A co je velmi důležité, přepracováváme projekt na pavilon C2, který už měl být v letošním roce v provozu. Tyto změny jsou nezbytné. Realizace původně zpracovaných projektů na rekonstrukce pavilonů by totiž znamenala další obrovskou finanční zátěž pro nemocnici během jejího provozu,“ sdělila Jaroslava Pokorná Jermanová.

Jan Murárik