Integrace dopravy: co jste možná ještě nevěděli

Včera došlo k významnému rozšíření systému Pražské integrované dopravy do oblasti Kladenska. Na jednu jízdenku je tak možné cestovat nejen pražskou MHD a vlakem, ale také všemi autobusovými linkami mezi Prahou a Kladnem, Kladnem a Slaným, celou MHD v Kladně i dalšími doplňkovými regionálními spoji.

Protože jste nás v uplynulých dnech zahrnuli řadou dotazů, zopakujeme pro naše čtenáře ještě některé důležité informace.

 

Za kolik cestovat – každý si může vybrat nejvýhodnější tarif

Město Kladno je zařazeno v tarifním pásmu 3. Pro cestu mezi Prahou a Kladnem je tedy potřeba čtyřpásmová jízdenka za 32 Kč (bez přestupu na pražskou MHD), pro cestu včetně pražské MHD sedmipásmová jízdenka za 54 Kč. Majitelům předplatní jízdenky pro Prahu postačí třípásmový lístek za 24 Kč. Pravidelní cestující, kteří díky tarifu PID ušetří nejvíce, potřebují pro cestu mezi Prahou a Kladnem třípásmový doplňkový kupon (měsíční za 700 Kč nebo čtvrtletní za 1800 Kč) + kupon pro Prahu (nejvýhodnější za 3650 Kč na rok). 

V rámci stávajících linek MHD Kladno je zachován současný tarif MHD, ale nově jsou uznávány také integrované jízdenky PID. Nejlevnější jízdenka PID pro jednotlivou jízdu je v rámci Kladna za 18 Kč (přestupní na 30 minut) a nejlevnější předplatní kupon pro pravidelné cestování je dvoupásmový (za 460 Kč na měsíc nebo 1200 Kč na čtvrtletí). Cestující, kteří jezdí mezi Prahou a Kladnem, mohou přestupovat na MHD Kladno bez dalšího doplácení. Stávající Tarif MHD Kladno platí na všech linkách PID v rámci území města Kladna (dočasně kromě linek 608, 621 a 622 dopravce ČSAD Slaný) včetně dosavadních slev. Výjimkou je zlevněné jízdné za 1 Kč (resp. rodičovské za 4 Kč), které neplatí na linkách číselné řady 3xx (300-399).

Integrované jízdenky lze koupit v Praze i Kladně

Papírové jízdenky PID pro jednotlivou jízdu je možné zakoupit bez přirážky u řidičů autobusů na všech linkách PID, dále v Praze na prodejních místech Dopravního podniku hl. m. Prahy a na dalších vybraných místech (trafiky). Plný sortiment jízdenek PID nabízí také jízdenkové automaty PID. Pro možnost využít předplatné jízdné je potřeba mít vystavenu Průkazku PID. Tu lze zařídit na počkání v Praze na prodejních místech Dopravního podniku hl. m. Prahy a také na prodejních místech dopravce ČSAD MHD Kladno na kladenském autobusovém nádraží a na náměstí Svobody. Časové kupóny k průkazce PID lze pak zakoupit na prodejních místech v metru a výše uvedených prodejních místech dopravce ČSAD MHD Kladno. Vydávají se též na pokladnách ČD například ve stanicích Kladno, Kladno město nebo Slaný. Elektronické kupony na čipovou kartu Lítačka je možné si nechat nahrát zatím pouze v Praze na běžných předprodejních místech.

Informátoři i historický autobus

V prvních dnech po změně včetně prvního dne po školních prázdninách jsou na klíčových bodech přítomni informátoři, kteří poradí, jak nově cestovat. Infostánky PID najdou cestující v Praze na Nádraží Veleslavín a v Kladně na Náměstí Svobody. Během pondělí 28. 8. se budou moci lidé mezi Kladnem a Prahou svézt také historickým kloubovým autobusem značky Ikarus.
Kompletní informace o integraci Kladenska včetně map, jízdních řádů i tarifních informací najdete na www.pid.cz

- red -


Počasí Kladno

Předpověď počasí