Kladenský vodojem znovu ožije, promění se v unikátní řídící středisko

Po letech, kdy kladenský vodojem neměl funkční využití, se do 24 měsíců promění v unikátní řídící středisko doplněné expozicí o vodárenství a vyhlídkou z unikátní konferenční místnosti. Projekt kompletní rekonstrukce odstartoval koncem srpna demontáží vnějšího obalu věže, snesením střechy a vyjmutím vnitřní nádrže vodojemu.

V kladenském vodojemu vznikne nejmodernější vodohospodářský dispečink v ČR. Dispečink společnosti Středočeské vodárny bude v pravém smyslu mozkem a řídícím centrem dodávek vody pro více než 290 tisíc obyvatel okresů Kladno, Mělník a částí okresů Praha-západ, Praha-východ a Rakovník. Umožní sledovat bezchybný chod všech zařízení a správně vyhodnocovat kritické situace a v krátkém čase navrhovat potřebná opatření k nápravě. Díky novému dispečinku tak provozovatel vodohospodářské infrastruktury pokročí do vyšší fáze tzv. prediktivní údržby, která následně vede ke snižování nákladů a tím má pozitivní dopad do ceny vody. 

Do nového objektu návštěvníci vstoupí přes halu s nově vloženým vertikálním jádrem sloužícím zároveň jako 22,5 m vysoký výstavní prostor. Expozice vodárenství bude pokračovat na podestách původního servisního schodiště a bude možné ji sledovat během pohybu výtahu nebo při výstupu po točitém schodišti skrze transparentní plášť jádra. V úrovni poslední mezipodesty bude do dříku vodojemu podvěšeno technické patro - zázemí dispečinku a potřebných technologií. V uvolněném prostoru po ocelové nádrži je navržena radiální otevřená dispozice dispečinku umožňující průběžnou spolupráci dispečerů. Pod ocelovým krovem ukončeným kruhovou lucernou se tak otevře panoramatický jednací prostor s kapacitou 50 míst, přístupný po obloukovém schodišti.

- red -


Počasí Kladno

Předpověď počasí