Na hlodavce jsou políčeny téměř čtyři tuny návnad

Koncem října skončila letošní celoplošná deratizace stokové sítě provozované společností Středočeské vodárny, a.s. (SVAS). Následující týdny jsou rezervovány pro opakované deratizace na podněty úřadů nebo pro práce, které nemohly být vykonány z důvodu čištění kanalizační sítě či špatného počasí.  

"Každoroční celoplošnou deratizací se snažíme udržovat populace potkanů alespoň v přijatelné míře. Rozsáhlá síť kanalizačních stok umožňuje potkanům bezproblémové putování za potravou. Někteří z nás jim usnadňují toto putování tím, že kanalizaci využívají jako odpadkový koš pro likvidaci zbytků potravy z domácností,“ sdělil Bc. Vladimír Dragoun, manažer provozu kanalizace SVAS. 

Dalším fenoménem, který se v letošním roce rozšířil, je krmení ptactva a toulavých zvířat. Převážně ve městech lidé házejí krmivo pro ptáky z oken a na určitých místech pravidelně doplňují stravu pro volně žijící psy a kočky. A protože jsou hlodavci žravá zvířata, tak tato místa rychlého občerstvení okamžitě naleznou a hojně navštěvují. Toto všechno napomáhá ke zvyšování počtu vrhů.  

„Předpokládalo se, že letošní chladná zima se odrazí na porodnosti hlodavců, ale opak je pravdou. Což doložilo značné množství výkalů na vyvýšených místech po otevření poklopů kanalizačních šachet, ale i záznamy z kamer používaných při kontrolách stavu kanalizačního potrubí,“ řekl Vladimír Dragoun. „Vinou toho se navýšily deratizační práce o 5 % a bylo položeno téměř 4000 kg nástrah, což je o 4 % více než v loňském roce," dodává.

Pro maximální účinnost zredukování počtu hlodavců probíhají celoplošné deratizace v jarních a podzimních měsících.

- red -

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí