
Je nejvyšší čas, pokud nedáte jinak, než že na štědrovečerním stole bude ryba, pořídit ji v těchto dnech. Požádali jsme kladenského rybáře a porybného z Bažantnice o jeho pohled na tradiční vánoční maso pořízené nejčastěji z kádí pouličních prodejců.
"Zaměřte se na stavbu ryby, jestli je dobře živená, zdali nevypadá jako kdyby shazovala do plavek. Měla by mít lesklé oko a červené skřele. Když přijdete ke kádi, měli by se kapři pohnout, reagovat na váš pohyb. Pokud se nehnou, je něco špatně. Stejně tak, jako když se povalují na boku či břichem vzhůru. Odradit by vás měla i kalná voda v kádi, skrz kterou rybu téměř nevidíte. Větší prodejci se snaží rybu uchovat v dobré kondici. Ovšem před lety jsem zažil otřesnou práci s rybou v kladenském Tesku. Prodavačka rybě rozmlátila hlavu, jak kdyby klepala řízek, a druhý šupináč od ní na pokladně začal poskakovat po pultu, přičemž měl být taky mrtvý…Osobně si na Vánoce chytím štiku, a kdybych si měl rybu koupit, tak si zajdu pro většího, určitě nejméně tříkilového kapra," doporučuje František Kulhánek.
Jan Murárik
Důležitá je čirá voda a pohyb v kádi
- Přejeme Vám krásný Štědrý den a velkou kupu dárků!< Předchozí
- Pozor na vypnuté semafory u kostela v RozdělověDalší >