Do ateliéru „Válovek“ se lze objednat

Ateliér známých kladenských malířek Jitky a Květy Válových je od minulého týdne zpřístupněn veřejnosti. Návštěvu je však nutné předem objednat. 

Město na jejich domě v Bendlově ulici umístilo pamětní desku. Za sestrami, které v něm prožily většinu své tvůrčí kariéry, chodívalo mnoho umělců i přátel. 

„Město a jeho obyvatelé mají být hrdí na svou minulost a její významné postavy, které zásadně ovlivnily nejen své nejbližší okolí. Proto si nově připomínáme sestry Válovy nejen v galerii osobností v budově radnice, ale přímo na budově, ve které žily,“ sdělil kladenský primátor Milan Volf (Volba pro Kladno). 

Kladenská umělkyně a kurátorka Dagmar Šubrtová spolu s Marií Vydrovou, dlouholetou rodinnou přítelkyní Jitky Válové, připravily zkušební expozici, kterou mohou zájemci po předchozí domluvě pomocí e-mailové adresy navštívit. Ateliér je téměř v původním stavu. „Chceme tím i otevřít diskusi k hledání možností, jak k domu, ve kterém sestry Válovy žily a tvořily, a v něm zachovalým artefaktům, přistupovat. K docenění obecného uměleckého odkazu v rodném Kladně a k záchraně pozůstalosti Válovek bude potřeba probuzení zájmu a ochoty věnovat ideovou a finanční investici jak ze strany místních institucí, tak institucí jako jsou Národní galerie a ministerstvo kultury. Během letošního roku máme na toto téma s odborníky a zájemci plánovaná dvě setkání,“ sdělila kurátorka Dagmar Šubrtová. 

Návštěvu Ateliéru Jitky Válové lze objednat na e-mailové adrese: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Jan Murárik a město Kladno

ateliermesto

Město na dům umístilo pamětní desku

atelierotevreni

Otevření ateliéru si nenechalo ujít mnoho příznivců tvorby Válovek

atelierproti

Proti domu Válových stojí vila výtvarníka Zdeňka Milera

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí