Jaké jsou novinky v městské dopravě Kladno?

Čtrnáct nových autobusů, více garantovaných spojů pro tělesně postižené, návrat nástupu všemi dveřmi, zlevněné jízdné pro žáky a studenty a jízdné zdarma pro seniory nad 70 let, to jsou nejdůležitější změny v MHD Kladno.

Dopravní společnost ČSAD MHD Kladno ze skupiny Arriva nakoupila pro městskou dopravu v Kladně s finanční podporou z evropských fondů čtrnáct nových autobusů, všechny na alternativní pohon zemním plynem. Čtyři autobusy jsou velkokapacitní v kloubovém provedení, deset autobusů je standardní délky 12 metrů. Autobusy jsou bezbariérové a ve vybavení nechybí klimatizace prostoru pro cestující, výklopná plošina pro nástup vozíčkářů, vnitřní i vnější informační systém, zařízení na oznamování zastávek pro nevidomé a zařízení pro sledování okamžité polohy vozidla. Zařazením nových bezbariérových autobusů došlo současně k vyřazení nejstarších vysokopodlažních vozidel. Počet garantovaných spojů zajišťovaných nízkopodlažním bezbariérovým vozidlem je zvýšen o více než 20 %.

Po čtvrtstoletí se vrací městská doprava v Kladně k nástupu všemi dveřmi. Nový tarif schválený magistrátem města Kladna tak umožňuje cestujícím s koupenou časovou nebo množstevní jízdenkou a pro skupiny cestujících zdarma využívat k nástupu i druhé a třetí dveře. Zadem mohou nastupovat i cestující s předem zakoupenou jízdenkou PID, protože u všech dveří jsou také instalovány označovače jízdenek. Předními dveřmi tak nastupují pouze cestující, kteří využijí nákup jízdenky u řidiče. Tímto opatřením se zkrátí pobyt autobusů v zastávkách.

Magistrát města Kladna schválil od 1. srpna úpravu tarifu MHD Kladno a zavedl pro žáky, učně, studenty denního studia a důchodce roční kupon za 365 Kč a pro seniory nad 70 let jízdu zdarma. Uvedená změna podpoří větší využívání hromadné dopravy.

Ludomír Landa, ČSAD MHD Kladno a.s.

 

 

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí