Lékárenská pohotovost v Kladně nevznikne

Vznik lékárny či služby lékárníků v pohotovostním režimu je v Kladně nereálná představa a na dlouho nesplnitelný sen. Úvahy a volání po takové službě jsou zbytečné. 

Kromě léků, které dostanete v pohotovostním režimu nemocnice nebo aspirinu na čerpacích stanicích, v Kladně mimo otevírací dobu místních lékáren jiné neseženete. A to platí i pro příští roky. Svědčí o tom fakta, která nám poskytla kladenská nemocnice, velký lékárenský řetězec, ale i soukromá provozovatelka několika kladenských lékáren. 

"Zavedení provozu lékárny v režimu 24/7 tak, jako je tomu v případně ostatních provozů nemocnice, by bylo jistě pro naše pacienty pozitivní. Ale zavedení nonstop provozu lékárny je velmi náročné na množství kvalifikovaného personálu, což je asi zásadní limitace pro spuštění nonstop provozu v nejbližším období, nehledě na spornou efektivitu takového provozu," podepřel výše zmíněný fakt Petr Polouček, ředitel Oblastní nemocnice Kladno. 

Za lékárenskou síť Dr. Max, která v Kladně své provozovny zavírá v osm hodin večer, uvedl mluvčí společnosti Michal Petrov: "V Kladně lékárenskou pohotovostní spustit nehodláme. Provoz je totiž velmi ztrátový. Na několika místech v městě máme vstřícnou zavírací dobu."

V Kladně pohotovostní lékárna před mnoha lety fungovala. Ovšem její provoz skončil pro nedostatek kvalifikovaného personálu i z ekonomických důvodů. "Pohotovostní lékárnu jsem provozovala v poliklinice. Tudíž tuhle problematiku znám z praxe. Tenkrát byl stejný problém jako je v současné době. Na pohotovostní služby nejsou kvalifikovaní lékárníci. Respektive pohotovostní služby prakticky nikdo nechce sloužit. Přes všední dny jde o ztrátovou záležitost a na víkendy, kdy je o takovou služby největší zájem, zase neseženete personál. Buď na něj nebudete mít finance, nebo, jako je to dnes znát u mladých lékárníků i lékárnic, dají raději přednost volnému času před penězi," říká Lenka Kotrlová.

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí