Podnikají v centru. Milan Nejedlý by uvítal více konkurence na pěší zóně

Přinášíme portréty osobností, které podnikají v centru Kladna. V místech, z kterých mnozí mizí či již zmizeli. Tihle se snaží, vesměs s optimismem a úspěšně, centru města ponechat živou tvář. Dnes představujeme Milana Nejedlého provozovatele kavárny v jedné z pasáží v centru města.

Kavárnu provozujete čtvrtým rokem. Jaké byly vaše začátky s kavárnictvím v centru Kladna?
Otevírali jsme v létě roku 2020, když se uvolnila covidová opatření. Myslel jsem si, že je po všem, že už se bude fungovat normálně, nefungovalo, ale nakonec to vyšlo, a jsem spokojený (usmívá se).

Mohl jste si vybrat jiné místo nebo jste měl na vybranou jedinou možnost?
Mohl jsem si vybrat jiné prostory k podnikání v kavárenství, ale finančně to bylo neúnosné. Tahle kavárna byla zařízená a k dispozici za skvělých podmínek. Předtím jsem dělal provozního v jiné kavárně, ale ta za covidu přestala fungovat. Když jsem viděl tuhle nabídku, rozhodl jsem se začít podnikat na sebe a s manželkou jsme do toho šli.

Co si u vás objednal vůbec první zákazník?
Kávu Flat White a ta paní mi dneska dodává dorty (směje se).

Od té doby šly ceny zboží strmě vzhůru. Jak zvládáte pokrýt náklady na provoz?
Zvládám to, protože nemusím zaměstnávat personál, vše si dělám sám s pomocí manželky. Dá se to zvládnout. Lidi si nás docela oblíbili. Za dob covidových opatření a prodeje přes okénko nás místní podrželi.

Jste jeden z mála prodejců, co si nestěžují na mrtvé kladenské centrum...
Začít brečet, je cesta do pekel. Kdyby mě to nebavilo, už v kavárně nejsem. Pěší zóna se mění nejen vzhledově, ale i majiteli nemovitostí. Jsme zvědavý, jestli to bude mít pozitivní dopad na tržby. Uvítám zdravou konkurenci, jen když přivede nové zákazníky.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí