Podnikají v centru. Martin Brádka přitahuje hosty na vyhlášenou kuchyni

Přinášíme portréty osobností, které podnikají v centru Kladna. V místech, z kterých mnozí mizí či již zmizeli. Tihle se snaží, vesměs s optimismem a úspěšně, centru města ponechat živou tvář. Dnes představujeme Martina Brádku, provozovatele restaurace Kladenské divadélko.

Od pátku do neděle pořádáte další z tradičních akcí Divadélka. Proč jste Svatomartinskou husu rozdělili do tří dnů?
O takové akce je u nás enormní zájem a jednodenní pořádání neuspokojí všechny zájemce. Někdo chce přijít v pátek po práci, jiný si udělat pěknou sobotu, další zase neděli.

Znamená to, že si lidé nacházejí stále více cestu do restaurací v centru Kladna?
Vrací se, ale pozvolna. Stále nejsme v číslech před covidem... Co mám přehled, tak služby v centru jsou většinou v krizové situaci. Zájem stagnuje. Zisky ani obrat kvůli vysokým vstupným nákladům a režijním položkám nejsou zisky či tržby takové, jako třeba před čtyřmi roky. Podnikáme s rodinou ve vlastním, sice nemusíme někomu platit nájem, ale splácíme hypotéku... Divadélko je naše dítě a obětujeme mu maximum.

Jak se podle vás vyvíjí situace kolem pohostinství v centru Kladna?
To nedokážu odhadnout. Vidím podniky, které zavírají, na druhé straně jsou podniky, které se snaží a pokračují dál. Snažíme se pracovat s tím, co je teď. Zachovali jsme si akce, které máme vyzkoušené, a mají ekonomický smysl. Jít do rizika s novinkami si nedovolíme.

Jak moc teď zákazník utrácí?
Zákazník obecně počítá a kalkuluje předem, za co utratí. Služba musí být kvalitní, počínaje surovinou, personálem a prostředím. K nám se hosté vracejí za domácí kuchyní. Před pandemií se lidé chodili bavit ve velkém a na korunu moc nehleděli.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí