Michal Zachariáš: Z derby s Kladnem mám smíšené pocity

V Kladně hrával za dorost, pak s SK postoupil do první ligy. V profesionálním fotbale patřil v kladenském dresu mezi obávané kanonýry. Michal Zachariáš (32) na poslední slavnou éru kladenského klubu vzpomíná už jako hráč soupeře, divizní Hostouně.

Jaká byla z vašeho pohledu cesta Kladna do první ligy?
I když se nám povedlo postoupit až třetí sezonu v druhé lize, hráli jsme pokaždé na špici soutěže. Měli jsme každý rok výborný tým. Bylo jen otázkou času, kdy se nám podaří postoupit. Těžko říct, proč se nám to nepovedlo už dřív. 

Měli jste v druhé lize u soupeřů respekt?
O respektu se mluvit nedalo. Kladno druhou ligu koupilo od Neratovic a soupeři na nás pohlíželi jako na nějaké nazdárky, co si chtějí zahrát profesionální fotbal. Postupně jsme je vyvedli z omylu, hráli jsme dobrý, pro diváky myslím atraktivní fotbal. Na Kladno se nejezdilo vyhrávat! Rád vzpomínám na kladenské kluky, kteří se mezi profíky neztratili, ať už to byl Venca Kalina či Tomáš Marek. Na Kladensku pak zůstal David Hlava. To jsou kluci, s kterými si dodnes mám hodně co říct. 

Užívali jste si bohatou podporu kladenského publika?
Zpočátku v druhé a první lize jich chodilo hodně. Byl tu hlad po velkém fotbale. Ten ale postupně opadal, až Kladno mělo nejslabší návštěvy v lize.

Na jaře roku 2010 jste museli na Bohemians bodovat, abyste si zachovali naději na záchranu. Proč se to nepovedlo?
To nepochopím dodnes. V poslední minutě dala Bohemka vítězný gól tak, že čtyřicetiletý Slezák přesprintoval všechny naše obránce a po samostatném sólu zavěsil… Jsou momenty, na které v životě nezapomenu a tenhle patří mezi ně. Navíc, když jsem tenkrát předtím vyrovnával. Ale smůla k fotbalu patří. Je otázka, jak dlouho by se v Kladně ještě liga dokázala udržet. Zpětně jsem moc rád, že jsem si s Kladnem první ligu mohl zahrát.

Proč v současnosti nehrajete za SK?
Když se spadlo do druhé ligy, byly v SK problémy s penězi. Já už v té době musel brát ohledy na rodinu a potřeboval jsem stálý příjem. Toho se mi, bohužel, v SK nedostávalo. Po nějakých štacích jsem šel do Hostouně na přestup a za prací u pana Hondla. 

Mrazí vás z očekávaného divizního derby s SK?
V Hostouni je hodně kluků z SK. Taky dali přednost pracovní jistotě před velkým klubem. O derby mluvíme. Na jednu stranu se na tyhle zápasy těšíme, na druhou stranu mám smíšené pocity. Jen doufám, že to nebude přehnaně vyhecované, a že se navzájem nepokopeme (směje se). 

Jan  Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí