Je posledním, kdo kdysi slavný kladenský podnik Zanzibar zavřel. Restaurace, která se nejvíce proslavila míchanými koktejly. V současné době do centra města večer téměř nikdo za zábavou nejde. Restauratér Ondřej Černohorský to jako podnikatel v Zanzibaru poznal na vlastní kůži.
Proč centrum Kladna už skomírá i v pohostinství?
Možná, kdyby bylo na pěší zóně více hospod, tak by asi lidi zase chodit začali. Takhle moc na výběr nemají a jdou zřejmě jinam... Přesto přes obědy jsme docela žili. Já bych Zanzibar provozoval klidně dál, ale přišel nedoplatek na energie přes sto tisíc a to mě položilo. Jenom zálohy na energie vyšly na padesát tisíc. A to nepočítám nájem. Zanzibar už nešlo táhnout dál.
Kdo by dokázal Zanzibar opět rozjet?
Ten, kdo by do toho dal hodně vlastních peněz. Podle mého tak milion a půl korun. K tomu musíte počítat s výdaji na personál, protože v jednom se něco takového táhnout nedá. Představoval bych si za ty peníze koncept pěkné kvalitní pizzerie. A kromě záloh na energie by na platy deseti zaměstnanců muselo jít zhruba půl milionu korun. I když se vám bude s tímhle konceptem dařit, návratnost investice je v nedohlednu.
Hospod na Kladně ubývá. Kolik jich podle vás v konečném důsledku všemožných krizí nakonec ve městě přežije?
Ze současného počtu tak deset dvanáct procent. V takovém množství budeme mít pocit, že jsou denně plné...
Zůstanete v pohostinství?
Chtěl bych.
Jan Murárik
- Duší jsem rocker. Jary Tauber vydává nový singl a připravuje album< Předchozí
- Rudolf Mráz: Než snížit kvalitu jídel, to radši jídelnu zavřu...Další >