Za oponou s Kristýnou Čepkovou. Příběhy z časů mládí (nás všech)

Šedesátá léta minulého století se zapsala do dějin jako silná éra. Jako doba, na níž se vzpomíná s nostalgií. Tak na ni vzpomínají dokonce i lidé, kteří ji vůbec nezažili. Proč? Důvodů může být samozřejmě několik, já si ale tuto (tak trochu falešnou) nostalgii vysvětluji symbolicky. 

Kult „šedesátek“ je odvozen od kultu mládí. Snad všichni rádi vzpomínáme na mládí, jinošství, dokonce i pubertu, přestože mnozí z nás to právě v tomto období života vůbec neměli lehké. Dokonce bych řekla, že drtivá většina... Přesto se nám ale na rty prodere lehce zasněný úsměv, když na - náctá nebo i dvacátá léta svých životů vzpomínáme. Paměť je milosrdná, proto ty těžší okamžiky zasype prach a dojdeme k určité idealizaci. A léta šedesátá svým způsobem patřila mladým lidem. V kultuře, politice i dalších oblastech. I proto možná působí tak sympaticky.

V této době se odehrává také Absolvent. Původně nikterak věhlasný americký román mladého autora Charlese Webba, který do značné míry čerpal z vlastní životní zkušenosti, proslavilo až závratně úspěšné filmové zpracování s Dustinem Hoffmanem z roku 1967. Hlavním hrdinou je mladík Benjamin ze zajištěné středostavovské rodiny, která si plní svůj "americký sen" a rodiče tím pádem mají priority jasně srovnané. Nikoli však jejich syn, absolvent prestižní univerzity, který spíš vůbec neví, co se sebou. Vstupuje do dospělosti a "dělá si trochu starosti o svou budoucnost". Z nudy si začne románek s vdanou ženou, vrstevnicí svých rodičů, až pak do jeho života zasáhne láska... Každý kdo byl anebo je mladý, ten jeho trable pochopí. Na první pohled je jeho příběh možná banální, na ten druhý ale romantický i mile směšný.

Zhruba ve stejné době jako Webbův román - tedy začátkem "zlatých šedesátých" - vznikla na opačném (a pečlivě střeženém) konci světa literární látka zcela odlišná. Výjimečný básník a spisovatel František Hrubín tehdy napsal svou patrně nejznámější prózu, či spíše básnickou povídku Romance pro křídlovku, v níž se vrací do dob svého mládí. V případě hlavní postavy jeho díla nelze prvoplánově mluvit o autobiografii, i když inspirace je zřejmá. Hlavní hrdina povídky (i filmu či divadelní hry) ale představuje jistý archetyp. Obraz mladého muže, který se poprvé potkává s erotikou, s láskou i smrtí. To vše v rámci jedněch letních prázdnin, během kterých je zasvěcen do života dospělých. Přestože Hrubínův text má vysokou básnickou hodnotu i hloubku, netřeba se bát, že by nebyl srozumitelným každému člověku. Naopak! Každý kdo poznal obavy z neznámé budoucnosti, kdo miloval a byl milován i nenávratně ztratil někoho blízkého, může se s Františkem (nebo Vojtou) ztotožnit.     

​Tyto dva hrdiny - nehrdiny a jejich strhující příběhy přenesli na kladenské jeviště dva výjimeční režiséři s citem pro poezii, smyslem pro humor a s životním nadhledem. Jmenují se Věra Herajtová a Miroslav Hanuš a oba již s Městským divadlem Kladno několikrát spolupracovali. Výsledkem jsou dvě odlišné inscenace,  se dvěma mladými talentovanými herci v hlavních rolích, s dalšími skvělými kolegy a kolegyněmi po jejich boku a obě rozhodně stojí za vidění. 

Jako dramaturgyně, která se podílela na první jmenované inscenaci, se necítím  oprávněna o ní objektivně mluvit. V případě Romance pro křídlovku, na které s režisérem spolupracovala moje mladší kolegyně Anna Smrčková si však dovolím pozvánku osobnějšího charakteru.

Kladenská Romance pro křídlovku je ojedinělou jevištní básní, vizuálně i hudebně bohatým dílem, které však neupírá prostor hercům a jejich osobitému projevu. Je vzácnou ukázkou moderního divadla, které je moderní v pokoře a paradoxně ve své tradičnosti. (A po relativně dlouhé době mi dovolila stát se pouhou, tedy neprofesionální divačkou, která se nechala unést kouzlem a poezií.)

Vážení diváci a přátelé divadla, bez ohledu na váš „skutečný“ věk, přijďte si vychutnat své mládí do MDK! Pojďte se s námi zasnít.

V úctě 

Kristýna Čepková, dramaturgyně MDK

 

Terry Johnson: ABSOLVENT, režie: Věra Herajtová, v hlavní roli: Tomáš Hron, premiéra: 1.4.2017 – nejbližší repríza. 19.5. 

František Hrubín: ROMANCE PRO KŘÍDLOVKU, režie: Miroslav Hanuš, v hlavní roli: Matěj Vejdělek, premiéra: 6.5. 2017 – nejbližší repríza 11.5. 

 

Foto: 2 x Tomáš Glasberger

cepkova2

cepkovaromance

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí