Jiří na sobotu. Jakobýni s tvrdym, to je takovej druh

Za mých mladých let, tedy nedávno, jsme nespoutané košaté výřečníky škatulkovali například jako dortové třešničkáře. Tedy ty, co nám na závěr verbální exhibice chtěli sdělit něco extra. Pamatuji se i na dlužnododalisty, kteří ve finále dokazovali předem vyřčené.

Mě však bavili notabénisti. To je takové to prima ztučnění textu v mluvené řeči. Všimni si, posluchači a dobře si zapamatuj! Nesmím zapomenout jenomáky. Ty máme v oblibě dodneška všichni ostatní. Vybavují se mi z čekárny u obvoďáka. Sedíte mlčky se svou chorobou a čekáte, až na vás přijde řada. Do toho se dveře netrhnou a rovnou cestou na vchod do ordinace útočí v pravidelných intervalech zpocené figury, co vám na oplátku za nechápající pohled na předbíhajícího poskytnou rychlou informaci, že jdou jenom… Tak to bychom měli jenomáky.
Nejfrekventovanější a poměrně sofistikovanou moderní skupinou jsou jakobýni s tvrdym. Nadlehčeně virtualizují v pravidelných periodách vše, co řeknou. Jakoby, jako by, jako…. Je to k ničemu, ale jejich hojně relativizovaná řeč mnohdy pěkně nabobtná. Zábavnější podskupinu tvoří ti jakobýni, kteří při vyřčení onoho slovního plevelu významně pozvednou své paže s dlaněmi do výšky hlavy a dvakrát na nás rychle zamávají současně pravým i levým prostředníčkem a ukazováčkem. To jsou roztomilé neverbální uvozovky horní.
Dlužno dodat, že každý komunikujeme nějak. Nota bene každý někam patříme. Jenom jsem chtěl upozornit na slovní plevel a jako třešničku na dortu jsem si nechal jakobýny s tvrdym. Jakoby takovou malou jako úvahu.

Jiří Hokův

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí