Bářiny "Liškoviny". Hody, hody, doprovody

Každou sobotu se na našich stránkách potkáváte s Barborou Liškovou (23), fejetonistkou, glosátorkou a přítelkyní hokejisty Davida Růžičky, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".

Barbora na Metropolitní univerzitě Praha studuje média, předtím absolvovala tvůrčí psaní na Literární akademii. V Kladně maturovala na Sportovním gymnáziu.

- red -

liska

Hody, hody, doprovody

Rok utekl jako voda a máme tu opět svátky velikonoční. Minulý rok jsem v souvislosti s tímto svátkem psala o tom, jak ženy trpí a počítají jelita na zadních partiích, zatímco muži vesele pobíhají od domu k domu a vrací se náhle do pubertálních let. A to vše, aniž by jim docházelo, že se konečně dočkali svátku, který je určený především a právě jim.

Jenže když si to vše trochu odmyslíme, zůstane nám tu to krásné jádro, které dělá Velikonoce svátkem plným setkání, dobrého jídla a pití, tradic a vajec všech možných barev, vzorů a košilek. 

Já osobně mám Velikonoce spojené s nádivkou, beránkem, tunou čokolád a samozřejmě vajíčkovou pomazánkou, bez které si tak trochu neokážu Velikonoce představit. Ideálně, když je trochu barevná, aby kouzlo kraslic nevyprchalo. Bez dobrého jídla to prostě nejde, stejně jako nejde otevírat dveře dospělým koledníkům bez láhve dobré pálenky. 

Jenže s polednem nejen končí možnost vrátit ženám za uplynulý rok všechny křivdy (a to aniž by mužům přistálo na stole trestní oznámení za napadnutí), ale hlavně končí většině mužům den. Protože s alkoholem roste únava, jak všichni víme. 

Velikonoce jsou tedy vlastně naprosto nejkratším svátkem v roce. Svátkem, který mužům končí během pár hodin vražedného nasazení. Odpoledne tak pak patří z velké části většinou ženám a mužům s rozumem. I když i o tom by se určitě dalo svým způsobem polemizovat. 

Možná právě proto spousta rodin raději na velikonoční pondělí opouští domov a jede si prodloužený víkend užít jinak. Ano, je tu určitá jistota, že modřiny zbydou na někoho jiného a mužská polovička vydrží dvanáct hodin na nohou, na druhou stranu, chudáci koledníci, co se pak marně snaží dozvonit, chudáci prázdné košíky a hlavně, chudáci tradice.

Ale upřímně - mně k Velikonocům také bohatě stačí ta vajíčková pomazánka.

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí