Bářiny "Liškoviny". Nový školní rok

Každou sobotu se na našich stránkách potkáváte s Barborou Liškovou (23), fejetonistkou, glosátorkou a přítelkyní hokejisty Davida Růžičky, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".

Barbora na Metropolitní univerzitě Praha vystudovala mediální obor, předtím absolvovala tvůrčí psaní na Literární akademii. V Kladně maturovala na Sportovním gymnáziu.

- red -

liska

Nový školní rok

Letos je to vůbec poprvé, co mohu na začátek školního roku pouze vzpomínat či si představovat, jaké by to bylo tentokrát. Zda bych po těch sedmnácti letech návratů do školních lavic vykročila jinou nohou, vstala s jinou energií. A víte co? Asi by to bylo znovu stejné.

Nikdy jsem nebyla ten typ žáka, který by téměř oplakával konec prázdnin a první školní den proklínal, kudy chodil. Já se naopak do školy vždycky vcelku těšila. Samozřejmě ne na učení, proboha! Těšila jsem se na spolužáky, přestávky, výtvarnou výchovu a obzvlášť pak na návštěvy papírnictví. 

Abyste tomu totiž rozuměli, jsem v tomto ohledu těžce estetický typ. A nástup do školy pro mě neznamenal obyčejné linkované sešity a táty firemní diář. Všechno se mi muselo líbit, všechno muselo být přesně tak, jak jsem si představovala. A o tom, že většina těch krásných barevných sešitů nebyla mnohdy ani popsaná, o tom bych radši ani nemluvila. Důležité zkrátka bylo vykročit s batohem, na jehož obsah jsem se vysloveně těšila. A nebyla to pouze svačina. 

S tím pak ostatně souviselo nevyslovené odhodlání, že tentokrát se budu ve škole opravdu snažit. Že budu poslouchat výklad a vzorně a krasopisně si ho zapisovat, barevně podtrhávat, hlásit se když bude třeba, udržovat ve věcech pořádek, do diáře zaznamenávat všechno, co se nesmí zapomenout. A hlavně se učit a psát domácí úkoly skutečně doma.  

Ano, ono to ze začátku i docela fungovalo, ale pak uběhl týden, maximálně dva a anarchie ovládla všechno, co jen mohla. A z mého naivního předsevzetí zbyly jen nejnutnější zápisky, avšak s důkladnými vlnovkami, podtrháním, rámečky apod. Ostatně jsem se přeci těšila na výtvarnou výchovu, ne?


Počasí Kladno

Předpověď počasí