Bářiny "Liškoviny". To né já, to alkohol

Každou sobotu se na našich stránkách potkáváte s Barborou Liškovou (23), fejetonistkou, glosátorkou a přítelkyní hokejisty Davida Růžičky, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".

Barbora na Metropolitní univerzitě Praha vystudovala mediální obor, předtím absolvovala tvůrčí psaní na Literární akademii. V Kladně maturovala na Sportovním gymnáziu.

- red -

liska

To né já, to alkohol

My Češi jsme národ pravidelných, či nepravidelných alkoholiků. Jakákoli oslava, událost nebo jen běžné posezení s přáteli máme totiž již neodmyslitelně spojeno s vínem, pivem a dalšími povznášejícími nápoji. Alkohol totiž rozvazuje jazyk, rozhýbává končetiny a snižuje pud sebezáchovy. A ačkoli je právě to pro mnohé jeho hlavní benefit, skrývá se zde i ten největší kámen úrazu.

Je večer. Víno chutná lépe než obvykle, lidé se baví, na zírání na hodinky není čas, ani pomyšlení. S každou další skleničkou se atmosféra uvolňuje a vy společně s ní. Po páté už se stáváte bavičem stolu a vyprávíte jednu historku za druhou. Bohužel ráno zjistíte, že ne všechny se tak docela hodily říkat…

Obraz druhý. Hudba hraje, lidé tančí a vy víte, že budete muset také. Jenže si to zatím úplně nedovedete představit a potřebujete pomoct. A alkohol podá pomocnou ruku rád – jednu, druhou, pátou - hudba stále hraje, lidé tleskají a vy děláte uprostřed parketu break dance.

Situace třetí. Podnapilý se procházíte s dívkou parkem a přemýšlíte, jak na ni zapůsobit. Alkohol působí, takže vás nenapadne nic lepšího, než si zahrát na prince z Jak se budí princezny a vyzvat na souboj místní medvědici. Jenže nejsme v pohádce, ale na Kladně. A spoléhat snad lze jen na to, že „ožralý“ má vždycky štěstí.

Podtrženo sečteno. S větším množstvím alkoholu v krvi děláme my lidé různé věci. Některým se druhý den ráno zasmějeme, na jiné bychom nejraději zapomněli. Pokud už je tedy mozek nevytěsnil a neumístil místo nich tzv. opilecké okénko. To se pak nedá nic dělat, to jsme přece nebyli my, to byl alkohol. 


Počasí Kladno

Předpověď počasí