Bářiny "Liškoviny". V srdci Evropy

Každou sobotu se na našich stránkách potkáváte s Barborou Liškovou (23), fejetonistkou, glosátorkou a přítelkyní hokejisty Davida Růžičky, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".

Barbora na Metropolitní univerzitě Praha vystudovala mediální obor, předtím absolvovala tvůrčí psaní na Literární akademii. V Kladně maturovala na Sportovním gymnáziu.

- red -

liska

V srdci Evropy

Ruku na srdce, kdo z vás alespoň jednou nepřemýšlel, jaké by to bylo žít někde docela jinde? V domě na pláži u šumícího moře s náramkem z mušlí kolem kotníku, v zasněžené roubence pod sjezdovkou, kde příjemně voní čerstvé halušky, v bytě obklopeném mrakodrapy s výhledem na Central Park, či v hliněné chýši s praskajícím ohněm uprostřed.

Všechny tyhle naše představy mají bezesporu neodmyslitelné kouzlo. Jsou něčím novým, něčím nepoznaným a o to více lákavým. Naopak náš skutečný domov, to důvěrně známé prostředí, pak v porovnání s tím bledne. A bledne tak moc, až se všechny jeho barvy i se všemi odstíny zcela vytratí. A nám tak zůstává jen šedá realita s hromadou pestrobarevných snů.

Jenže pak přichází určité momenty, kdy si uvědomíme, proč bychom si měli našeho domova vážit. Momenty, kdy je nám v srdci Evropy zatraceně dobře. Dobrá, možná nemáme moře, ale díky tomu také nemáme tsunami. A také tornáda, zemětřesení, tropické nemoci, laviny a spoustu dalšího. 

 

Oči celého světa se nyní upírají k Floridě. Státu, který dost pravděpodobně vystupoval ve snech a představách mnohých z nás. Tedy až do té chvíle, než se jím prohnala zuřící Irma. V tu chvíli jsme byli nejspíše rádi, že naše vysněné chvíle u Atlantského oceánu zůstaly pouze imaginární. A možná, že právě nyní by si místní lidé raději přáli být součástí toho našeho nudného a šedého světa. Protože i ten může být pro někoho mnohdy barevnější, než ta nejjasnější duha. Záleží jen na úhlu pohledu.


Počasí Kladno

Předpověď počasí