První trhy u OAZy ovládl Ital Roberto

Barista Roberto Trevisan (57) byl minulý týden ústřední postavou prvních farmářských trhů v areálu OC OAZA. Známý italský odborník přes kávu školí v Česku špičkové baristy. Před lety koučoval český národní tým baristů na mistrovství světa, na kterém porazili dokonce jeho krajany! Nyní se Roberto stěhuje z Prahy do Brandýsku.

Co na Kladensku budujete?
Bývalou hospodu předěláme do konce roku na kavárnu a školicí centrum pro baristy. Věřím, že tím Brandýsek proslavíme.

Když po vás jako odborníkovi, zvláště Italovi, budu chtít kávu, co mi okamžitě nabídnete?
Jedině espresso. Všechny ostatní kávy, jako cappuccino, laté, či jiné, jsou na vaší chuti. Ovšem ještě záleží na tom, kolik chcete, aby káva obsahovala kofeinu. Pokud bude mít zhruba 1,2 procenta, pak jich můžete bez obav o své srdce vypít za den více, než té s vyšším procentuálním obsahem. Problém je, že vám tohle málokterý barista řekne, protože distributoři kávy do barů to sami často nevědí.

Nalil byste si, coby Ital, do kávy mléko? Není to pro vás její znesvěcení?
Nalil. Proč ne? To, že Italové nepijí kávu s mlékem je legenda. My ji zpravidla nepijeme s mlékem jen proto, že je u nás většinu roku na většině území vedro a ve vedru se mléko hůře tráví. Ale umím si představit, že od Milána na sever si Italové beze všeho kávu s mlékem dají. 

V Česku jste před necelými dvaceti roky založil pražírnu kávy a na svých obalech tyhle hodnoty, mimo dalších, uvádíte. Na trhu v Kladně jste prodával směs Brazílie, Kolumbie a Etiopie. Co zákazník na jazyku ucítí?
Nejprve typickou chuť brazilské kávy, která cestou z jazyku do jícnu přejde do kolumbijské a nakonec vám zůstane výrazná chuť Etiopie.

Jste rodák z italské Boloni, centra špičkových světových zmrzlinářů. Proč jste se dal na kávu?
Centrum kávy pro světové baristy je v Boloni o domovní číslo dál, než mají své školicí středisko zmrzlinář (směje se). Pracoval jsem pro experta na kávu a vše o kávě jsem se po jeho boku naučil. Kávě se věnuji třicet roků.

Z toho převážnou část žijete v Praze s českou manželkou. Poznal jste ji v Česku?
Seznámili jsme se v Itálii, kde pracovala a chvíli jsme tam spolu žili. Pak jsme se přestěhovali do její vlasti a já se v Praze nějaký čas věnoval pražení kávy. Chtěli jsme ale přesídlit do něčeho většího a dům v Brandýsku na nás působil, jako kdyby čekal, až si ho vyhlídneme. Těšíme se, až to tam rozjedeme (usmívá se).

Jan Murárik

roberto
O Robertův stánek byl na trhu největší zájem

robertokavproc
Roberto na své kávě obsah kofeinu v procentech uvádí


Počasí Kladno

Předpověď počasí