Jediná v Kladně. Taxikářka Jana pokračuje v rodinné tradici

Tenhle štafl u autobusového nádraží je tam odnepaměti. Cedule odkazuje na Escado, které měl na voze její tatínek. Od letošního roku Jana Lekešová po něm převzala koncesi a v Kladně tak vozí zákazníky jediná taxikářka.

Co vás k téhle profesi přivedlo?
První vlna koronaviru. Přišla jsem kvůli němu na jaře o práci produkční v kulturní agentuře. A protože právě v té době můj tatínek taxikář šel do důchodu, tak jsem jeho profesi převzala i s autem a štaflem u autobusového nádraží, kde stával pětadvacet roků… Začínal pod Escadem a postupně pod touto značkou zůstal úplně sám. Já si ji ponechala. Ke všemu moc ráda odjakživa řídím auto. Pro mě v mládí byla největší odměna, když mě táta nechal poprvé řídit.

Je obtížné získat licenci na taxi?
Ani ne. Dojdete si na úřad, uděláte si průkaz řidiče taxislužby, na živnostenském úřadě vám vystaví koncesi, nechala jsem na sebe přepsat tátovo auto. To je vše.

Musela jste přitom prokázat, že znáte zpaměti kladenské ulice?
To už se nemusí dokonce ani v Praze.

Kterou podle vás nejdůležitější radu vám táta do téhle profese dal?
Abych nevozila kamarády, protože bych taky mohla zkrachovat (směje se).

Můžete říct, že se taxikařením v Kladně uživíte?
Vydělám si zhruba to, co jsem si vydělala v předchozí práci, ale teď mám navíc pohodu, protože mě nikdo nemůže vyhodit. Žádný šéf mi nestojí za zády.

Kolik hodin denně strávíte v práci?
Kromě neděle, kdy si beru celý den volno, jezdím prakticky pořád. Měla jsem totiž vysoké vstupní náklady.

Kladenská konkurence vás nechá žít?
Patřím asi k nejdražším ve městě, tak asi proto si mě nikdo nevšímá. Jezdím za třicet korun na kilometr, kdežto mnozí třeba za devatenáct, což nechápu, jak mohou vydělávat. Navíc si na městě platím stanoviště pro dva vozy. Konkurence na něj nesmí.

Jací jsou klienti?
Dosud byli vesměs všichni příjemní. Někdo má dokonce radost, že ho veze žena. Zatím jsem neměla důvod se bát.

Kam nejčastěji jezdíte?
Přes den lidé se mnou jezdí nejčastěji do práce a po nákupech nebo domů, když jim ujede spoj. Nejvíce kilometrů najezdím přímo v Kladně. Dvakrát třikrát týdně jedu Prahu.

Chcete taxikařit až do důchodu?
To asi nevyjde. S přítelem chceme žít na jihu Čech. Myslím, že do několika let s taxikařinou v Kladně kvůli tomu skončím.

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí