Vánoční strom Kladnu darovala rodina Součkova

Stříbrný smrk, který letos v Kladně ozdobí náměstí Starosty Pavla, pochází ze zahrady rodiny Součkových z Dubí. Josef Souček pamatuje jeho vysazení.

Od kdy vám na zahradě roste?
Asi čtyřicet roků. Tenkrát ho odněkud přivezl můj švagr. Když jsme ho zasadili, vůbec jsme netušili, do jakých rozměrů dokáže vyrůst (směje se). V menší velikosti jsme ho trochu na Vánoce zdobili. Dnes odhaduji, že má zhruba šestnáct metrů, nejširší obvod je sto padesát centimetrů a rozpětí spodních větví asi osm metrů. A protože stojí na rozhraní tří pozemků, chtěli jsme ho příští rok nechat uříznout. Měli jsme strach, aby se ve vichru nezlomil a nenadělal sousedům škodu. Nedávno se u nás objevily paní z magistrátu a projevily o strom zájem. Rádi jsme ho městu darovali. 

Obáváte se, aby strom z vaší zahrady jeřábem dostali bezpečně, nebo jste klidný a žádné obavy nemáte?
Firmě, která ho má naložit, věřím. Sám jsem desítky roků jezdil s jeřábem, tak vím, že kdyby to neměli zmáklé dopředu, tak tuhle práci nevezmou. Lehké to ale mít rozhodně nebudou. K nám bude muset ulicí nacouvat a jsem zvědavý, jestli všichni s auty odjedou. Pak si k nám, což může být čtyřicet metrů, sáhne ramenem. Jde podle mého názoru jen o to, aby se jim kmen ve větru moc nerozhoupal.

Po smrku zbude vyšší kmen. Odstraníte ho?
Zřejmě jej necháme tak, jak ho uříznou. Dcera s manželkou jistě kmen nějak ozdobí (usmívá se).

Poslední otázkou odbočím od stromu. Jste dědečkem bývalého fotbalisty SK Kladno Daniela Boříka, kterého jste na fotbal vozíval odmalička. Chodíte se i bez účasti vašeho vnuka dívat, jak to SK jde?
Občas tam na fotbal zajdu. Vzpomínám, že kolem kluka v SK od dětí až po dorost vyrůstala šikovná generace. Mnozí pak přešli do prvního týmu. Teď jich hraje jen několik. Současný tým ale na postup rozhodně má. Jen by to chtělo mezi ty mladé postavit zkušeného borce, aby je usměrňoval. Někoho, jako býval Tomáš Procházka.

Jan Murárik

stromdve
Letošní Vánoce ozdobí centrum města nádherný strom

stromtri
Pro zkušeného jeřábníka nebude vytáhnutí stromu ze zahrady těžký rébus

stromulice
Náklad pojede v pondělí dopoledne k náměstí nejprve touto ulicí 


Počasí Kladno

Předpověď počasí