Trenér Klár: Děti do škol ne, očkované na sportoviště ano

Trénuje studenty v kladenském sportovním gymnáziu a letos se zúčastní maturitních zkoušek. Volejbalový expert Petr Klár včera absolvoval očkování proti covidu-19.

Rozmýšlel jste se, jestli očkování postoupit?
Ani na okamžik. Někdo musí jít příkladem proti covidu. V sobotu jsem se jako pracovník ve školství mohl zaregistrovat a z nabídnutých termínů jsem si vybral středu. Jestliže mám být letos u maturit, pak chci chránit všechny studenty, s nimiž se potkám a snad být chráněn před těmi, kteří se k naočkování nedostali nebo ho odmítli. Doufám, že se vakcíny dostanou k co možná nejvíce lidem v republice. To je podle mě jediná cesta, jak se z covidové krize dostat.

Neváhal jste ani nad značkou vakcíny?
Jedinou volbou byl Pfizer, ale dal bych si i jinou značku, třeba Astru Zanecu (směje se). Chválím personál kladenského Očkovacího centra. Vše šlo hladce a rychle. Chování na jedničku. Jsem spokojený. Za tři týdny se těším na druhou dávku.

Žádné komplikace po očkování necítíte?
Absolutně nic. Ani jsem necítil, že jsem ji dostal. Věřím, že se tak budu cítit i po druhém píchnutí.

Pracujete ve školství. Pustil byste nyní děti do tříd?
Nepustil. Není prostor na experimenty. Minimálně měsíc bych s jejich návratem počkal. V opačném případě dopustíme tragédii. Jiný názor mám na zákaz amatérského sportování. Jsem pro, aby očkovaní mohli začít sportovat i v uzavřených prostorech. Nevidím logický důvod zakazovat jim například tenis ve dvojicích. Kdo ho kdy hrál ví, jak daleko od sebe hráči stojí…

Jste trenér. Způsobila pandemie u dětí sportovní tragédii?
Větší část dětí po téhle roční pandemii sportovat přestane. Stanou se z nich mistři počítačových her a všemožných aplikací. Poznaly kouzlo nesportování. Tohle bude mít pro ně nedozírné následky. Ruku v ruce s tím jde morálka. Odvykly si od spousty běžných povinností, od disciplíny… Bude těžké je k tomu přilákat zpátky.

Jan Murárik

 



 


Počasí Kladno

Předpověď počasí