Nekuřácké „Osmašedesátce“ se bez kuřáků daří dobře

Protikuřácký zákon nezasáhne restaurace, které už v nekuřáckém režimu fungují. V Kladně je to známý Penzion 68 Josefa Dvořáka. Ten ho jako nový provozovatel otevřel před dvěma měsíci. A stěžuje si jen na nedostatek lidí, kteří by chtěli obsluhovat hosty.

Jak jde byznys?
Zájem lidí o naši restauraci stoupá. Přes obědy je to ještě slabší, ale večery a víkendy nám všechno vynahradí. Plní se nám slušně také ubytovací kapacita. 

Kdo vyhledává váš penzion pro ubytování?
Teď jsme tady měli cizince, pro které je Penzion 68 položený výhodně kousek od Prahy a spí u nás samozřejmě za úplně jiné ceny než v české metropoli. Spal tu například cizinec, kterého zajímala burza v Buštěhradě. 

Proč podle vás chodí hosté spíše večer a ne na obědy?
Vysvětluju si to tak, že je kolem málo firem a nic se tu nestaví, že by chodili dělníci. Místní jsou přes den v práci, a tak si jdou sednout večer. Chodí k nám za jídlem, pivem a kupodivu i vínem. Začal jsem totiž nakupovat kvalitní argentinské víno i maso a hostům chutná. 

Od středy začne v Česku platit zákaz kouření v uzavřených prostorách pohostinství. Penzion 68 je od začátku nekuřácká restaurace. Chodilo by k vám víc hostů, kdyby mohli kouřit?
To si nemyslím. Jen kvůli tomu, že máme zákaz kouření, nás opustili asi dva hosté. Lidem zákaz spíše vyhovuje a hostům, kteří nemohou bez cigarety u jídla nebo pití vydržet, nabízíme od jara do podzimu dvě zahrádky. Větší problém než se zákazem kouření řeším s personálem. Nejsou lidé, kteří by chtěli obsluhovat. Nikdo se nehlásí. Ozvou se na inzerát, ale většinou na domluvenou schůzku nepřijdou. Tohle je pro pohostinství horší, než zavádění EET nebo zakazování kouření.

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí