Život s DFB. Co jíst a nejíst pro maximální účinek cvičení

V autorském seriálu s členy Dream Body Fitness (DBF) poznáváme svět zdravého života plného pohybu a čisté hlavy.

To, že pravidelně cvičíme a hýbeme se, je skvělé. Skutečný efekt pro celkové zdraví fyzické i psychické ovšem dosáhneme skloubením pohybu a vyvážené stravy. Pro maximalizaci úsilí v posilovně musíme svým cílům přizpůsobit i jídelníček. Pravidelným cvičením se zrychlí metabolismus a tělo potřebuje pokrýt energii vydanou na pohyb. Optimální strava ovlivní samotný cvičební výkon, ale i následnou svalovou bolest. Do stravy potřebujeme zařadit kvalitní komplexní sacharidy, bílkoviny a zanedbávat bychom neměli ani kvalitní tuky.
Takže co jíst před, během a po cvičení? Před cvičením, cca 2 až 3 hodiny, si dejte takzvané velké jídlo (např. rýže a maso, brambory a ryba apod., nezapomínejte na zeleninu). Hodinu až hodinu a půl před cvičením si dejte svačinu s nižším glykemickým indexem, který zaručí vyrovnanou hladinu krevního cukru a zabrání vzniku možného hypoglykemického stavu (stav, kdy prudce klesne hladina krevního cukru) a také získáte dostatek energie na cvičení. Vhodná svačinka je např. bílý jogurt s kusem ovoce, celozrné pečivo a šunka, příp. sýr, mléčná rýže s ovocem apod. V tomto čase se vyhněte velkému množství zeleniny a potravinám s vysokým obsahem vlákniny. V případě, že je do cvičení méně než hodina, dejte si banán, jablko nebo malou müsli tyčinku bez polevy. Před cvičením vypijte cca půl litru vody.
Během cvičení není nutné jíst, ale nesmíte zapomínat na pitný režim. Při sportování a fyzické zátěži je potřeba příjem tekutin zvýšit, jinak hrozí dehydratace organismu, resp. teplota, bolest hlavy, únava, svalové křeče. (Pokud při cvičení trpíte křečemi, v těle došlo k nerovnováze mezi minerály a vodou, způsobené pocením. Krev je nadměrně zahuštěna velkým obsahem minerálů a tyto ztráty je nutné pokrýt pitím čisté vody.) Pitný režim pomáhá tělo zavodnit, doplňuje mu potřebné minerály a ochlazuje jej. Má vliv na výkon i na dobrý pocit při sportování. Během cvičení vypijte cca litr a půl tekutin. Doplňujte postupně tekutiny tak, aby nevznikl pocit žízně, dávku rozdělte do malých dávek, nepijte velké množství vody najednou, což by mohlo způsobit žaludeční problémy. Pijte optimálně mezi sériemi. Dostatečná je voda, případně sportovní nápoje obsahující do 6 g glukózy/100 ml. 
Po cvičení doporučujeme proteinový prášek rozmíchaný ve vodě. Proč? Tekutá forma nezatěžuje trávící trakt tak jako pevná strava, rychleji se vstřebává a je tak rychleji k dispozici pro doplnění zásob glykogenu. Užíváním proteinu docílíte zlepšení fungování imunitního systému, konkrétně snížení hladiny stresového hormonu kortizolu, vyrovnání hodnoty krevní glukózy a zlepšení střevní mikroflóry. Jestli nejste zastáncem proteinových nápojů, zvolte např. rychlé cukry z ovoce necitrusového typu. Cca hodinu a půl po cvičení si dejte velké jídlo a dbejte na dostatečné množství bílkovin v něm. Co se týče nápojů, po cvičení, kdy následuje regenerace, se hodí ty s vysokým obsahem sacharidů a dostatečným množstvím sodíku, draslíku a chloridů, které umožní tělu se včas zavodnit a udržet rovnováhu mezi vnitřním a vnějším prostředím v organismu. Tyto nápoje můžou být obohaceny o aminokyseliny a vitaminy.
Pohyb a strava jdou ruku v ruce. Bez vhodné stravy nebudete tělu dodávat potřebné živiny pro dostatek energie na zdravý pohyb a také následnou regeneraci.

Lenka Varmusová Víšková, trenérka


Počasí Kladno

Předpověď počasí