Svérázně vedené utkání poslalo Spartu do trháku

O víkendu pokračovaly boje o udržení ve florbalové Tipsport Superlize třetím a čtvrtým utkáním mezi domácími Kanonýry Kladno a hostující Spartou Praha. První utkání skončilo jednoznačným výsledkem. Kanonýři Kladno – ACEMA Sparta Praha 2:10 (1:2, 1:3, 0:5).

Kanonýři zahájili utkání mohutným náporem, který ovšem ukončilo obnovené zranění kolene kladenského útočníka Ondřeje Riebauera, kterého musela do nemocnice převážet záchranná služba. „Zraněním se zápas hodně zlomil. Ve druhé a třetí třetině bylo vidět, že tam ten Ríboš (Riebauer, pozn. red.) není. Je to mozek jedné lajny, na lavičce je důležitý, takže Kladno nebylo tak silné, jako předchozí zápasy s Ríbošem,“ domnívá se brankář Sparty Martin Beneš. Podobný pohled na nepříjemnou situaci má i obránce Kladna Jan Řehoř. „Já si myslím, že jeho zranění zápas ovlivnilo hodně, jelikož je to pro nás velice důležitý hráč. Zároveň je pro tým velkou osobností, má v něm důležitou roli a je to jeden z nejzkušenějších hráčů,“ vysekl poklonu svému zraněnému spoluhráči Řehoř. „Pak bylo těžké na zranění nemyslet, protože to napřed vypadalo opravdu zle. Doufejme, že to snad nebude tak vážné, i když asi už nenastoupí,“ popisuje nepříjemné momenty v kladenském týmu Řehoř. „Po odstoupení Ondry ze zápasu dostala jeho lajna asi pět gólů. Takže si myslím, že jeho zranění zápas ovlivnilo opravdu výrazně,“ dodává kladenský univerzál.

Na brankáři Benešovi si v sobotu kladenští střelci vylámali zuby. Ten předvedl opravdu vynikající výkon. „Já osobně jsem se dnes cítil výborně. Co šlo, to jsem pochytal. Ale proč se kladenským střelcům nedařilo, to těžko říct,“ hodnotí skromně. „Já si myslím, že je to takhle celou sérii. My ho vždycky rozchytáme v první třetině a když prohráváme, tak se nám pak těžko dotahuje. Dneska chytal fantasticky. Těch šancí jsme tam měli relativně dost, ale chytal opravdu dobře. Také těmi výhozy nás hodně trápil,“ doplňuje Benešova slova opora Kanonýrů Řehoř.

Od stavu 2:7 hrálo Kladno téměř deset minut v šesti. Podobnou strategii zvolili Kanonýři i v minulém utkání, kde prohrávali 1:6. Tam se jim podařilo snížit až na konečných 4:6. Tentokrát bylo vše jinak. Branku vstřelit nedokázali, navíc třikrát inkasovali. „Kladno šlo do šesti a neproměnilo své šance. My jsme naopak dali góly do prázdné branky. Pak jsme tam měli ještě přesilovku, kterou jsme proměnili. Takže podle skóre debakl, ale jinak je pro psychiku Kladna určitě lepší prohrát 2:10, než třeba 4:5 po prodloužení,“ dodává Beneš.

Sestava Kladna: Pech (Cmíral) – Holčák, Řehoř, Soukup, Riebauer, Louvar – Přívara, Richtr O., Vaculčiak, Slivka, Nushart – Pertlík, Cvrček, Bednář, Burian, Klápa, Lacko, Linhart, Schuller

Branky a asistence Kladna: 02:19 Jan Řehoř (bez asistence), 35:10 Matěj Vaculčiak (Dušan Přívara)

 

V neděli se soupeři sešli ke čtvrtému utkání série. Kanonýři tentokrát podali vynikající výkon a většinu utkání Spartu přehrávali. Proti osmadvaceti trestným minutám, které jim rozhodčí nadělili, však neměli šanci. Trestné střílení šestnáct sekund před koncem je definitivně dorazilo. Kanonýři Kladno – ACEMA Sparta Praha 7:8 (3:1, 3:6, 1:1).

V oboustranně velice tvrdém utkání rozhodčí rozdali celkem 32 trestných minut. To by nebylo vcelku nic divného, kdyby 28 z nich a jedno trestné střílení nebylo proti domácímu týmu. Rozhodčí si své výroky dokážou obhájit, ale ten poměr zanechává za utkáním nepříjemnou pachuť. Nabídnutých výhod dokázala Sparta zkušeně využít. Čtyři přesilovky proměnila, jednou skórovala pět vteřin po návratu kladenského hráče z trestné lavice a nájezd šestnáct sekund před koncem také zužitkovala. „O osudu dnešního utkání jsme rozhodli sami svou nedisciplinovaností. Byli jsme hodně vylučovaní a v oslabeních jsme obdrželi několik gólů. To se nám prostě v takových vypjatých zápasech nesmí stávat,“ volí diplomatické vyjádření obránce Kanonýrů Alois Burian.

Kladnu oproti sobotě chyběli klíčoví hráči Riebauer, Nushart a Holčák. Soukup naskakoval vinou zdravotních obtíží pouze sporadicky. Tyto faktory se však ve hře příliš negativně neprojevily. „Určitě nás to semklo. Hráči, kteří se v minulém zápase nedostali do sestavy, se na to výborně připravili a chtěli zabojovat o místo i do dalšího zápasu,“ hodnotí Burian.

Sparta si vítězstvím vybojovala mečbol, který se pokusí proměnit v postup v sobotu na domácím hřišti. Kladno to za současného stavu bude mít velmi komplikované. „Teď po zápase budeme rozhodně zklamaní. Ale věřím, že s odstupem času a v průběhu týdne se zase dokážeme semknout. Budeme mít kvalitní tréninky a připravíme se na další zápas tak, jak nejlépe umíme,“ hlásí odhodlaně mladý obránce Kladna.

Sestava Kladna: Pech (Cmíral) – Burian, Řehoř, Přívara, Klápa, Louvar –Pertlík, Richtr O., Vaculčiak, Slivka, Schuller – Soukup, Lacko, Cvrček – Bednář, Linhart

Branky a asistence Kladna: 00:13 Michal Klápa (Jan Řehoř), 18:36 Jan Louvar (bez asistence), 19:01 Antonín Pertlík (Matěj Vaculčiak), 21:18 Dušan Přívara (Michal Klápa), 26:22 Dušan Přívara (Jan Louvar), 31:35 Dušan Přívara (bez asistence), 49:17 Marek Soukup (Dušan Přívara)

Radek Šikola

sparta1

Série se Spartou pořádně bolí

sparta2

Zranění Ondřej Riebauer s Martinem Holčákem sledovali zbytek sobotního utkání pouze z tribuny

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí