Navrátilec "Švambi": Už nemám ambice být v základní sestavě

Jan "Švambi" Švambera (27), fotbalový záložník, či v současné době i obránce. Roky kopal za kladenský SK, kde pamatuje v dresu áčka ještě třetí ligu. Po pádu mužstva do divize odjel pracovat a kopat nižší soutěže do Švýcarska. Odtud se vrátil a na fotbal nezanevřel stejně jako na svůj rodný SK. Za něj minulou sobotu odehrál přípravné utkání proti Rakovníku (3:5). 

Co vás přimělo k návratu do kladenského SK?
Po nedávném návratu ze Švýcarska jsem kopal za Řevničov, kde jsem zjistil, že zdraví drží, a že bych to docela ještě zkusil v pořádném fotbale (směje se). Přišel jsem minulý týden na SK za trenéry Honzou Pejšou a Tomášem Procházkou, jestli by šlo zapojit se do přípravy s mužstvem. Neměli s tím problém a už se zase připravuji se svým Kladýnkem.

Na konci loňského roku to s vámi přitom vypadalo na konec kariéry ve "velkém" fotbale...
V sobě jsem ale pořád malou naději, že se můžu vrátit, měl. Říkal jsem si, co se mnou udělá první divizní trénink, ale dopadlo to dobře, samozřejmě až na kondici. Na té musím trochu zapracovat. Postupně si budu přidávat, nemůžu do všeho vlítnout hned po hlavě (usmívá se). Samozřejmě mám taky nadváhu. Kolik, to nevím, už dlouho jsme na váze nestál... Trenéři vědí, že už se neženu do základní sestavy a moje role v klubu bude i jinde než jen v áčku na hřišti. Mohl bych třeba pomáhat s mládeží. 

Jste zaměstnaný jako obchodní zástupce, nebojíte se, že začnete tréninky kvůli práci šidit?
Občas se může stát, že trénink nestihnu, nebo na něj přijdu později. Kluci v týmu řeší čas od času podobný problém. Přeci jen divize není profesionální fotbal, takže se do práce chodit musí. Práce je přednější než fotbal. 

Na který post s vámi trenéři v zápasech počítají?
Na lavičku (směje se). Osobně mám představu o desítce, něco soubojového, ale je mi to jedno. Jsem univerzál.

-red-

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí