Manažer Kudela: Vím, jak fotbalu v Kladně pomoci

Má za sebou titul s pražskou Slavií, pomáhal Mladé Boleslavi do první ligy a v dalším rozletu, stabilizoval  také brněnský klub. To je jen stručný výčet působení fotbalového manažera Zdeňka Kudely (61), v současné době trenéra Lhoty na Kladensku. Přitom v minulých dnech dostal vážnou nabídku působit v roli sportovního ředitele v kladenském SK. 

Proč se vaše jméno skloňuje v souvislosti s klubem SK?
Oslovili mne lidé, kteří mají zájem, aby se fotbal v SK pozvedl na vyšší úroveň. Ale musím říci, že zhruba před rokem a půl jsme o tom se šéfem klubu Josefem Drahotou také už diskutovali. Tehdy jsem končil v Brně, byl jsem volný a navíc jsem v té době spolupracoval s vlivnou čínskou podnikatelskou skupinou, která měla zájem do Kladna vstoupit. Skončilo to na nějakých politických záležitostech a projektech. Postupně jejich zájem pohasínal a nedopadl ani můj vstup do SK. A na konci letošního jara se mě šéf sportovní komise města Roman Šroba zeptal, jestli bych jim nechtěl s fotbalem v SK pomoct. I když pocházím z Nového Strašecí, mám ke Kladnu vztah. Moje žena dělala v Kladně atletiku a můj mladší syn v SK trénuje mládež. Řekl jsem si, proč bych nepomohl.

Ale v klubu stále nejste, i když Josef Drahota řekl, že zřejmě na pozici sportovního ředitele vystřídáte Eduarda Nováka…
Ustrnulo to na tom, že zatím město nejednalo s panem Drahotou o převodu stadionu. Buď se to odsouvá z důvodu dovolených, nebo kvůli nějakým problémům, které se neřeší. Za stávající situace je pro mě nemyslitelné, abych do klubu vstupoval. Kromě odpovědnosti za výsledky bych neměl další kompetence a v podstatě ani rozhodovací pravomoci. To mně vadí. Nepřipadá v úvahu, aby za mě, jako za sportovního ředitele, v ekonomických záležitostech rozhodovali jiní. Situace, kdy vedení SK pronajalo první tým bez důležitých kompetencí, už tady byla a nepovedlo se to…

Jak byste si to představoval vy?
Na konci jara byla dohoda, že vznikne nové vedení klubu, do fotbalu přijdou noví lidé a město bude mít nad děním v SK dohled. Ovšem situace v klubu se dosud nezměnila. Až dojde ke změně a bude zájem, abych v klubu působil, jsem schopen, společně s dalšími novými lidmi, sehnat pro fotbal peníze. Umím a vím, jak fotbalu v Kladně pomoct. V současné době ale panuje v SK nepřehledná situace, kterou někdo musí rozklíčovat. 

V klubu se nyní přeci jen cosi pohlo - změnil se trenér…
Fotbal v SK není u áčka v dobrém stavu a výměna trenéra je to poslední, s čím bych tam hýbal. Výkony áčka, co jsem v poslední době viděl, vůbec nebyly dobré. Nedávno jsem v diskuzi o fotbale na Kladensku narazil na Hostouň. Jestliže šestnácté největší město v republice klopýtá v práci s prvním týmem za nějakou Hostouní nebo Velvary, pak je to pro SK a potažmo pro celé město  obrovská ostuda.

Věříte, že se v klubu něco pohne do začátku této mistrovské sezony?
Ne, protože sezona už začala. Kladno má za sebou mistrák v poháru…

V SK působí jako trenér mládeže váš syn Matyáš. Dělá vám radost?
Radost mi dělají oba synové (usmívá se). Starší je lékařem ve fotbalové Plzni a ten mladší jako trenér postoupil s kladenskou patnáctkou do první ligy. 

Jan Murárik

zdenekkudela

Zdeněk Kudela patřil v nejvyšší soutěži k silným manažerům. Foto: fcbrno.cz

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí