Trenér Kudela: V obcích běhá na hřišti víc dětí než v Kladně

Loni na jaře áčko ve Lhotě zachraňoval, o rok později patří obci nedaleko Kladna umístění v první polovině tabulky. Trenér a bývalý ligový manažer Zdeněk Kudela (62) smeká před nadšenci na vesnicích, kde běhají děti po hřišti ve velkém.

Pohled na tabulku kraje říká, že Lhota má za sebou slušnou sezonu...
Fotbal ve Lhotě děláme ve třech lidech a na to, že obec má nějakých tři sta obyvatel, tak porážíme Beroun i Slaný. Pořád je ve hře celkově třetí místo a sázka s mužstvem, což nás s Ivanem Horákem, předsedou klubu, po tak skvělém umístění na konci sezony bude vůči mužstvu něco stát  (usmívá se). Mrzí mě jen, že na nás chodí málo lidí, mohlo by jich podle mého názoru být víc.

Nalákat diváka do ochozů je problém i pro velká města... Ale jak se láká kvalitní hráči do klubu v takové vísce?
Je to o kamarádech. Když má kamarád dobrého kamaráda a k tomu slušného fotbalistu, tak mu doporučí klub, kde to šlape. U nás hráč dostane prémie za vítězné utkání, což je několik stokorun a proplacené cestovné na zápas. Bez nadšenců na vesnicích, kteří dělají fotbal třeba jako u nás, nebo pan Hondl v Hostouni, by kolem Kladna fotbal na krajské nebo divizní úrovni nefungoval. Ve Lhotě nebo v Hostouni po fotbalovém hřišti běhají desítky dětí s chutí kopat do balonu. V době, kdy mezi dětmi obecně není moc zájem o sport na závodní úrovni, je potřeba si takových lidí a klubů vážit. Jako trenér jezdím do Lhoty za áčkem třikrát týdně a pokaždé tam vidím plné hřiště dětí! 

Kladenský SK by měl ze své podstaty stahovat děti z okolí a pak ty nadbytečné zase zpátky pouštět. V očekávaném počtu se tak neděje. Může to být, jak říkáte, hlavně nezájmem dětí o sportovní dřinu, či je to slabší dovedností dětské fotbalové generace?
Znám fotbal v Novém Strašecí, tam dětskou základnu totálně zlikvidovali, a co vidím na kladenském SK, tak v přípravce to s počtem dětí v poměru s počtem obyvatel největšího středočeského města není žádná sláva. O mladé hráče abyste se v kladenském okrese pral. Může to být generační problém, ale ten má i základ nejen v rodinách, ale také na základních školách, v nedostatku kvalifikovaných tělocvikářů. V současné době vidíte spíše hrát zápasy "pupkaté strejdy" než mladé šikovné kluky. Ale zaplaťpánbůh za ty strejdy. Kdo by pak na vesnicích fotbal hrál? To je celospolečenský problém. Spousta klubů na to dojede.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí