Trenér Obrtel: Rytíři v péči o svá těla hodně pokročili

Třetí sezonu se hokejistům z Kladna stará o co nejlepší fyzickou kondici. Jaký je v tomto směru současný trend, o tom jsme si povídali s kondičním trenérem Michaelem Obrtelem.

Máte na starost fyzickou kondici. Panuje u vás spokojenost na začátku přípravy na ledě?
Ještě nejsem spokojený (usmívá se). A nedá se říct, kdy budu spokojený stoprocentně. Ale neplatí to o všech. Někteří ostatní převyšují. Dávám všem týden dva a pak by to mělo být dobré. 

Musel jste fyzickou přípravu oproti první lize nyní pro extraligu ještě zintenzivnit?
Proces přípravy se stále vylepšuje, stále se vzdělávám. Neřekl bych, že by intenzita fyzické přípravy pro první ligu byla nižší. Ale hráči se musejí o svá těla starat asi ještě pečlivěji, protože těla je živí. Když odejdou ze zimního stadionu, nemohou ze sebe sundat nálepku hokejisty či profesionálního sportovce. 

Zajímá se hodně hokejistů, co pro sebe mimo předepsaný trénink mohou ještě udělat navíc?
Všichni, jen někteří méně, někteří více. V regeneraci hodně pokročili. 

Nejste výživový specialista, ale probírají hráči s vámi i stravu? 
Na stravu budu klást mnohem větší důraz. Trend je vynechávat sacharidy, ale podle mého názoru vynechat je v hokeji nelze. Z jídelníčku hokejistů nemůžou zmizet brambory, těstoviny nebo rýže. Vynechal bych například tatranky. Ty vás nakopnou na prvních deset minut, pak zvadnete. Je potřeba tělu dodávat dlouhodobější palivo. 

Řekněte váš ideální model stravy pro jeden den.
Vajíčka, avokádo a k tomu trochu celozrnného chleba a sklenici stoprocentního džusu. Před tréninkem třeba banán. K obědu ideálně lososa, špenát, brambor. Ke svačině zeleninu s humusem, jogurty, k večeři je pro mě ideální třeba tuňákový salát. Ideální je konzumovat pět šest jídel denně a samozřejmě dodržovat pitný režim, ve kterém se vyhýbejte slazeným nápojům. 

A Jarda Jágr se neomezuje, prý jí co chce, včetně řízků a tatranek...
(směje se) Já netvrdím, že musí jíst to, co doporučuji já. 

-red-


Počasí Kladno

Předpověď počasí