Rytíř Bílek: Je načase začít dávat góly

Vrátil se k hokejovým Rytířům, aby jim pomohl dostat se v tabulce na příčky, které zaručují boje v play off. Znovu hraje v jednom útoku s dávným parťákem Davidem "Ádou" Stachem. S ním v první lize překonal Vítězslav Bílek (36) střelecký rekord soutěže. V dresu extraligového Kladna na první přesný zásah čeká. 

První utkání jste sehrál minulý týden na Spartě, pak v pátek proti Zlínu a v neděli v Olomouci. Kde jste měl ke gólu nejblíže?
Rozhodně v Olomouci. Tam jsem zazdil obrovskou šanci, kterou mi Áda připravil. Uznávám, že je načase začít dávat góly a splácet důvěru, kterou mi Kladno po návratu do Čech dává. Věřím, že v Liberci už bych mohl první gól na ledě oslavit.

V lajně s vámi ještě hraje Martin Réway. Jak jste si vy tři mezi sebou rozdělili práci?
V tomto případě je to jasně dané. Oba mí parťáci jsou neskuteční bruslaři i vynikající technici. Oni mě mají dostávat do gólových příležitostí a na mně je, abych si před brankou najel do toho nejlepšího prostoru (usmívá se). 

Nový střelecký rekord první ligy, 45 gólů, jste stanovil na konci základní části sezony 2015/16. Když se dnes ohlédnete za rekordem, bylo podle vás snadné ho dosáhnout? 
Nechci v žádném případě snižovat úroveň první ligy, prosadit se v ní není zase tak jednoduché, jak to může vypadat. Tenkrát nám to s Ádou neskutečně šlapalo. Vždyť on stanovil nový rekord v kanadském bodování... S porovnáním s extraligou je největší rozdíl v chytrosti extraligových hráčů. Jinak dobře dneska umí bruslit snad každý. 

V dospělém hokeji se pohybujete osmnáct roků. Zažil jste, že by byl velký rozdíl v tom, kdo jak umí bruslit?
Spíše jsem to myslel tak, že v současné době si hráči mnohem více uvědomují, že si musejí přidávat něco navíc mimo běžnou tréninkovou dobu. Bez toho lepší než ti druzí nebudete.

Klub oznámil, že se s vámi dohodl na měsíční zkoušce. Kdy konkrétně vám toto období skončí?
Domluvili jsme se do patnáctého prosince. Moc rád bych v Kladně zůstal do konce sezony. 

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí