Trenér Procházka: S naší partou chci zůstat co nejdéle

V kladenském klubu patří mezi trenéry, které děti nejen zbožňují, ale také se pod jejich vedení v hokeji zdokonalují. Bývalý juniorský mistr republiky Petr Procházka (29) vede družstvo, které na konci uplynulé sezony sbíralo na turnajích jednu medaili za druhou. 

Poslední víkendy od konce března jste do Kladna přivezli několik umístění na bedně. To máte takové štěstí na talentovanou generaci žáků, nebo jste si je s kolegou vypiplali? 
Když si vzpomenu, jak jsme s nimi začínali před dvěma roky, kdy jsme dostávali vysoké příděly, tak jsme ušli opravdu velký výkonnostní kus cesty. Kluci na tom byli zpočátku špatně. Pustili jsme se do práce a teď tedy začínáme sbírat nějaká ta ocenění. Práce je to krásná, náročná a my jsme na kluky hrdí. Hráli jsme jim We are the Champions od skupiny Queen, píseň šampionů, kterou hráli nám, když jsme v roce 2006 s juniorkou vybojovali mistrovský titul. Já to mám pořád v paměti a doufám, že si ji i naši kluci ve svých hlavách uchovají ve vzpomínce.

V čem v těch začátcích na tom byli nejhůř?
Ve všem. Neuměli bruslit, práce s hokejkou jim byla cizí, zrovna tak hokejové myšlení. Byli jsme oproti našim soupeřům velmi pozadu. Náš první zápas skončil výhrou Slavie 44:1. V minihokeji to jde dostat tolik gólů… Já koukal, kudy se dá ze střídačky nepozorovaně zmizet (směje se). 

Ty kluky nikdo před vámi nenaučil bruslit?
Ale to oni se uměli po ledě potulovat, ale nemělo to s hokejovým pojetím, které bychom u těchto dětí čekali, nic společného. Navíc oni u nás poprvé v životě začali fungovat jako mužstvo. A protože jich ještě ke všemu bylo málo, museli jsme usilovně shánět další hráče, abychom měli vůbec s kým odehrát sezonu. To se nám podařilo. Vytvořili jsme obrovskou super partu, která má lásku a chuť k hokeji. Oni ho do té doby brali jen jako nějaký kroužek. Je úžasné, jak nám to společně funguje. Za to, že se jejich hráčská úroveň znatelně zvedla, může i to, že chodí do hokejových tříd na dvanáctku. Máme čas na trénink. 

Zvýšil se zájem dětí o hokej?
Těší nás, že se k nám hlásí děti i z jiných měst! Rozneslo se, že se hokej s dětmi v Kladně dělá dobře. 

Jaký je váš sen, co se vašich svěřenců týče?
Aby se jich co nejvíc dostalo do mladšího dorostu. 

Co vás čeká příští sezonu?
Na tu se moc těšíme, protože budeme hrát žákovskou kategorii šestých tříd a narazíme třeba na Spartu, Litvínov, Chomutov, Karlovy Vary, německý Mannheim. Věřím, že s nimi dokážeme hrát vyrovnané zápasy. 

Do jaké věkové kategorie byste rád své kluky vedl?
Na to je těžké odpovědět. Vím, že s nimi budu příští sezonu. V květnu dělám přijímačky na trenérské áčko, když se mi to povede, budu mít nejvyšší trenérské vzdělání. S ním v kapse bych mohl s touhle partou zůstat co nejdéle (usmívá se). 

Jan Murárik

prochazkadubnove

Dubnové zlato z České Lípy

prochazkamalym

Malým Rytířům se trenér Procházka věnuje nejen na ledě

prochazkavpolovine

V polovině dubna získali v Českých Budějovicích stříbro

prochazkaminulou

Minulou neděli získali v Mostě bronzové medaile

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí