Rytíř Štich: Na ledě před nikým neuhnu

Další kamínek do mozaiky nového týmu hokejových Rytířů je na svém místě. Jejich dres v nadcházející sezoně oblékne jeden z nejtvrdších obránců českého hokeje. I když jde z Davida Šticha (28, 189/108) na ledě hrůza, mimo něj je velmi příjemný usměvavý chlapík.

Jaká byla vaše cesta do Kladna?
Do Mladé Boleslavi přišli noví trenéři i manažeři a těm jsem se zřejmě do mužstva nehodil. Měsíc poté jsem byl ve spojení s trenéry Kladna a domluvili jsme se, že budu hrát za Rytíře. Kladnu chci pomoct do extraligy. Jednou jsem do první ligy spadnul se Slavií a už bych chtěl taky zažít tu druhou stranu mince, tedy postup. Udělám všechno pro to, abychom se z něj s našimi fanoušky radovali!

Co v Kladně budou chtít, abyste hrál?
Proti Pavlu Paterovi jsem hrál ještě v extralize a pan Hořava mě sledoval, takže oba vědí, co jim můžu nabídnout, co po mně můžou a nemůžou chtít. Jsem hráč do oslabení, dokážu přitvrdit hru. Těžko budu v přečíslení jako hrotový hráč dávat góly (směje se). 

Pocítil Pavel Patera jako hráč vaši tvrdost?
(směje se) To se musíte zeptat jeho, abych pravdu řekl, já nevím… Hraju stejně proti všem. 

Jaká je největší přednost vaší tvrdosti?
Neuhnu před nikým a ničím, přijmu každou výzvu. Ano, jsem hodně trestaný, ale v poslední době mám pocit, že je to i jenom kvůli mému jménu. Ať udělám, co udělám, na trestnou lavici jdu téměř za všechno…

Evidujete si, kolik štichů jste v zápasech svým soupeřům zařídil?
To nemám. Sám nějaké mám a nechlubím se tím (usmívá se). K hokeji štichy přirozeně patří.

Spoustu bitek jste vyhrál, pamatujete si nejslavnější porážky?
Nezapomenu na bitku s Davidem Kočím na Spartě. Musím uznat, že umí. Z NHL má pro bitky vytříbenou techniku i sílu. Dostal jsem od něj dvakrát. Dobrá bitka byla s brněnským Valábikem. Ten má tlapu jako medvěd. Pěstní potyčku, na kterou se nezapomíná, jsem absolvoval s plzeňským Hollwegem. S ním to bylo vyrovnané. Hodně v bitkách záleží na tom, jestli do nich jdete odpočatí, nebo po střídání.

Není pro vás v tomhle směru první liga procházkou růžovým sadem? V ní asi není moc vyhlášených bitkařů, kteří by vám konkurovali…
Soupisky prvoligových bitkařů nesleduji. Nejsem v Kladně prvotně od toho, abych se bil, ale abych odvedl ve hře černou práci, hlavně v play off. Je to i o padání do střel. (usmívá se).

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí