Metodik Vojta: Dorostenci nám hodně ztloustli

Hrál za Kladno, trénoval Kladno a nyní se na Rytíře chodí dívat. Ovšem hlavní pracovní náplní Zdeňka Vojty (54) je práce metodika Českého svazu ledního hokeje. 

Jaké téma ve vaší dikci ve svazu nyní řešíte?
Uvedli jsme do praxe trenérskou aplikaci. Kromě jiného je v ní spousta výukových materiálů. Na světě je to ojedinělá aplikace. Trenéři si například mohou jejím prostřednictvím sdělovat zkušenosti. Své poznatky do ní vkládá například i Tomáš Plekanec. Za provozu aplikaci doplňujeme a vychytáváme její „dětské nemoci“. 

Prý se vrací do hokeje doba, kdy se v přípravě hodně běhalo a jezdilo na kole v terénu…
Takhle daleko nejsme (usmívá se). Inicioval jsem plošné testování extraligových hráčů mladšího a staršího dorostu. Výsledky jsme porovnali se stejně starými hráči, kteří absolvovali podobné testy v roce 1976. Výsledky nás šokovaly. Vyšlo totiž najevo, že současná generace dorostenců má na sobě o sto sedmdesát procent více tuku! Současní náctiletí kluci mají v pase pěkně velkou takzvanou tukovou řasu blahobytu. 

Před čtyřiceti roky jste byl v jejich věku a válel jste za Kladno. Měl jste tehdy pocit, že jste tak akorát?
Já to takhle nevnímal. Taky jsme určitě vždycky zdravě nejedli, ale většinu volného času jsme trávili v pohybu. Už třeba jenom tak, že jsme do školy chodili pěšky, i když jsme ji neměli zrovna za rohem. Těch zhruba milion kroků za rok dneska klukům chybí, protože je do školy dopraví rodiče autem. 

Takže navrhnete, aby se hokejisté více organizovaně hýbali mimo tréninky na ledu?
Spíše je to otázka intenzity tréninků v žákovských kategoriích.

Co říkáte na dospělé Rytíře?
K tomu se nebudu vyjadřovat. Dospělí hráči ať si dělají, co chtějí, mě zajímá mládež. Jde mi o to, aby co nejvíce osmnáctiletých hokejistů hrálo dospělý hokej.

Ale přitom se do extraligy juniorů vrátilo prodloužení věku. Hrát ji můžou, sice v užším počtu, i dvacetiletí junioři, kteří by měli dávno působit v dospělých týmech…
Je zbytečné jim takhle prodlužovat hokejový život. Ovšem je to o politice klubů. Svaz těmto hráčům vytvořil projekt Litoměřice, kde se soustředí mladí hokejisté s potenciálem, kteří se nevešli do svých áček. Hodně lidí před sezonou tvrdilo, že takové mužstvo nebude mít v první lize nárok. Viděl jsem několik jejich zápasů a podle mého názoru hrají důstojnou roli. 

Uvidíme vás ještě někdy v roli trenéra?
Momentálně se na tuhle roli nechystám. Maximálně tak můžu dělat trenéra HC Sýkořici (usmívá se).

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí