Trenér Hořava: Budeme makat na krev

Společně s Pavlem Paterou jsou prvními trenéry, kteří dovedli Jágrovy Rytíře do baráže o extraligu. Kouč Miloslav Hořava hodnotí pro Vaše Kladno svůj tým i vyhlídky na zdolání posledních překážek na cestě do extraligy. 

Který hlavní aspekt dostal Rytíře konečně do baráže?
Když se to říká, tak to vypadá jako klišé, ale kluci se dali neskutečně dohromady, vytvořili jednotný tým a táhli opravdu za jeden provaz. V jejich podání to klišé není. Cítím z nich hlad po úspěchu, za baráží si šli. 

Když jste je loni na jaře přebíral, co jste je musel hlavně naučit?
S Pavlem Paterou jsme po nich chtěli, aby trénovali stále naplno. Nejen v letní přípravě, ale i celou sezonu. S námi neměli ani jeden lehký trénink a skutečně makali bez ohledu na to, jestli jde o krátký, nebo dlouhý trénink. 

Do tréninků jste vnesl extraligovou úroveň. Vypořádali se v nich se vším, co jste chtěl?
Nešlo je svazovat přílišnou taktikou, nebylo dobré, když slyšeli příliš pokynů. Čím jednodušší taktika, tím to bylo lepší. Konec základní části i play off už odehráli téměř sami, tam jsme s nimi byli spokojení. 

Obejde se bez složitější taktiky i baráž, kde se potkáte s extraligovými týmy?
Nemůžete najednou měnit, co funguje. Hráči to neudělají. Ne že by nechtěli, ale bylo by to rázem něco nového. Budeme se držet toho, co děláme celý rok.

Litvínov jste přivedl k mistrovskému titulu. Když Jihlava loni v play off vyřadila Kladno, byl jste poblíž Rytířů a Karlovy Vary znáte z WSM ligy. Můžeme hovořit o výhodě pro Rytíře?
Litvínov je dnes úplně jiný tým, od titulu už baráž hrál. Tahle soutěž slibuje vyrovnané zápasy. Litvínov a Jihlava v minulých týdnech o nic nehrály, my jsme makali na krev a budeme tak makat dál.

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí