Mistr Fröhlich: Rytířům přeju krásné hokejové sezony

Za rok mu bude devadesát. Pořád je čilý a oplývá optimismem. V roce 1959 se svými spoluhráči z SONP slavil první mistrovský titul hokejového Kladna. Kladenský tým kvůli rekonstrukci svého stadionu odehrál sezonu v domácím prostředí na pražské Štvanici. A o titulu rozhodlo vítězství nad Českými Budějovicemi, dnešním soupeřem Rytířů. Útočník Václav Fröhlich měl přitom za Jihočechy původně v tehdejší sezoně hrát... 

Co se vám po šedesáti letech okamžitě vybaví, když se řekne první kladenský titul?
Pořád v sobě nosím stejný pocit jako tehdy. Bylo to úžasné, nádherné a bohužel, neopakovatelné.

Tak tedy, proč vaše parta nepřidala další titul?
Musí se vám všechno v jedné sezoně sejít, jak má. To jsme prožili právě v sezoně 1958/59. Všechny nás hokej bavil, hráli jsme uvolněně, docela jsme i vyhrávali. Když se blížil konec sezony, tenkrát v lednu, už jsme tušili, že by se to mohlo podařit. A protože jsme nehráli domácí zápasy kvůli rekonstrukci stadionu v Kladně, museli za námi naši fanoušci jezdit. K nim se ke konci ligy přidali kupodivu i Pražané. Kupodivu, jelikož Praha nám Kladenským nikdy moc nepřála. Ten rok to byla výjimka, a troufám si tvrdit, že nám pomohla. Najednou Kladnu fandila celá Štvanice! Další sezony po titulu se tým rozpadal, hráči odcházeli za lepším. Mužstvo doplnili mladíci, sice šikovní, ale nedařilo se tolik, jako v tom devětapadesátém. Musím ještě prozradit, že jsem před mistrovskou sezonou měl jít hrát právě do Budějovic. Naštěstí mě Kladno nepustilo.

Druhý titul přidalo Kladno až o šestnáct let později... 
V Kladně se za nás začalo výborně pracovat s mládeží jak v Poldi, tak v PZ. Hokej oproti dnešku chtělo hrát obrovské množství kluků. Kladno mělo štěstí, že se v jeden čas sešlo tolik talentovaných hokejistů. K titulům je ostatně jako trenéři přivedli moji spoluhráči Prošek, Volf a Pospíšil (usmívá se).

To je jedna z příčin současného postavení kladenského klubu?
Z první ligy je pomalu těžší se dostat, než vyhrát titul. V současné době, na rozdíl od té naší, hodně šikovných hráčů odchází v hokejovém mládí do světa a málokdy se vrací. Rytířům přeju od srdce krásné hokejové sezony. Aby zažili tak krásné chvíle s Kladnem jako jsme prožili my. 

-red-

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí