Jindřich Licek: Kladno ukazuje cestu k modernímu volejbalu

Před třinácti roky se přes něj do Kladna dostal vrcholový volejbal. Kluk z Nymburka tehdy trénoval Odolenu Vodu, klub s velkými problémy, ale také tým, který získal mistrovský titul. Jindřich Licek (54) tehdy přesvědčil primátora Milana Volfa, že Kladno volejbalem získá perspektivní sport. Dohodu splnil a za pět roků získal dva tituly.

Připomeňte, jak se volejbal dostal do Kladna?
S Milanem jsme byli od školy pravidelně ve spojení, a diskutovali jsme také o volejbale. Pak se naskytla tahle možnost a dohoda byla poměrně rychlá. Po přechodu do Kladna jsem se věnoval spíše manažerské činnosti než trenéřině. U kladenského mužstva byl jako kouč Honza Svoboda.

Jak obtížné z manažerského pohledu bylo tehdy titul Odolky s Kladnem obhájit?
Horší než získat titul s Odolkou rok předtím. Ve finále měl Liberec velmi silné mužstvo, ale my měli silnější hráčské osobnosti. 

Pak nastaly dvě hluché sezony a navíc měl klub nějaké finanční potíže…
Co Milan Volf nebyl primátorem, tak se s městem jednalo hůř a hůř. Na radnici vítězily osobní zájmy nad zájmy sportu. Do toho jsme uvnitř klubu řešili problémy s vyplácením gáže některým hráčům. To se, bohužel, nepodařilo vyřešit. V klubu, který jsem vlastnil, působili manažeři, kteří jeho chod finančně přecenili. Musel jsem razantně zasáhnout a postavit téměř nový tým. Nechal jsem si hráče, které jsem chtěl a choval jsem se k nim, přiznávám, seriozněji, než k ostatním, na kterých jsem dál stavět nechtěl. Něco jim druhý manažer slíbil, ale nevyplatil. Někteří hráči mi to dodnes nemohou zapomenout. Začal jsem nový celek trénovat a stále jsme se pohybovali v nejlepší čtyřce extraligy. V roce 2008 jsme skončili třetí, o rok později druzí a pak přišel další titul. 

Bylo těžší získat pro Kladno první titul v roce 2005, nebo ten v roce 2010?
Z mého pohledu bylo těžší vybojovat druhý titul. Získat ho s rozpočtem okolo pěti milionů korun byl tak trochu zázrak. Ovšem do další sezony jsme šli zadlužení, skončili jsme předposlední a mančaft se postupně musel rozpustit, až extraligový volejbal z Kladna zmizel úplně. 

Dá se porovnat tehdejší tým Kladna s tím současným, který také bojuje o titul?
Těžko. Tehdy bylo mužstvo složené z Čechů a Slováků, teď je to téměř cizinecká legie. Současný tým je narychlo poskládaný a má štěstí, že se v něm sešli velmi kvalitní hráči, kteří si sedli. Kladno má výborné libero i smečaře. Zajíček se ukázal jako výborný kapitán, Kladeňák Hýský se trenérům odvděčil za důvěru, van Haarlem je na nahrávce extratřída. Jejich soupeř, České Budějovice, se sice hodně zlepšily, hrají nejlepší volejbal v sezoně, ale Kladnu pořád věřím, že na ten titul má. Kladno ukazuje cestu k modernímu volejbalu. 

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí