Smečař Hýský: Přeci nedopustím, abychom odevzdali zápas

Co kladenská výhra, to jméno Tomáš Hýský (34). Extraliga začíná mezi třicátníky registrovat eso mezi smečaři. Volejbaloví vicemistři na jeho aktuálně vynikající formě stojí.

Když se vás zeptám, jestli jste hrál někdy lépe, tak mi odpovíte, že v mladším věku, nebo v období reprezentačních startů?
Neodpovím tak, protože nejlepší volejbal hraju zatím v téhle části sezony. Ano, když jsem byl mladší, méně mě volejbal bolel, ale v současné době se na hřišti cítím jako nikdy předtím. 

Čím to?
Už si volejbalem nezatěžuju hlavu. A přitom mi vůbec není jedno, jestli prohráváme, nebo vyhráváme. Naopak. Nedovedu si představit, že bych dopustil, abychom odevzdali zápas. Abychom se soupeři, které máme porážet, byli půl setu od prohry nula tři! Prostě nyní přistupuji k volejbalu naprosto uvolněně, nesvazuji se zkaženými míči, servisem. Utkání pro mě končí až posledním balonem v posledním setu. Ještě loni jsem moc nad vším přemýšlel, moc jsem si všechno asi bral. Teď mi jde jen o úspěch mužstva, kterému chci pomoct k výhře. Zažijeme zřejmě jasné porážky, ale to ke sportu patří. Jen musejí přijít, když je soupeř opravdu o tolik lepší než my!

Stojí za vaším uvolněním z napětí hráčské změny v týmu, které před touto sezonu nastaly?
Ty jsou možná hlavním důvodem. Změnil se totiž náš styl hry. Minulou sezonu se hrálo téměř všechno přes hlavu na Filipa Křesťana, kdežto nyní Matt West míče rozděluje s větším citem na více hráčů podle okamžité situace. To jsme ke vší úctě k van Haarlemovi nehráli. Matt hraje velmi odvážně, což se mi na to, jak je mladý, líbí. Klobouk dolů před ním. Jeho nahrávka mi sedí. 

Jak se podle vás daří na ostatních postech?
Adam Kozak se jeví slušně na smeči, a až zlepší přihrávku, bude velmi platným členem kádru. V osmnácti má všechno před sebou a jeví se výborně. Petr Šulista se do optimální formy dostává, ale ta jistě přijde včas. Marcel Gromadowski si vždycky uhraje to své a je na dobrých číslech. Důležité balony složí. Suprové kluky máme na bloku. Oba prošli reprezentací a dokážou postavit nepropustnou zeď. Fantastickou formu má na liberu Milan Moník. Bylo by jen dobré, aby se někdy povznesl nad některé herní situace. Když to hodí za hlavu jako já, bude to pro něj jen přínosem. Od začátku sezony se jen lepší. 

V sobotu večer vás ve sportovní hale čekají České Budějovice s Křesťanem na účku... Je výhoda, že víte, jak jeho smeče eliminovat?
Nemůžeme se soustředit jen na Křesiho, ale musíme se v utkání vyvarovat našich špatných začátků a nastoupit na ně od prvního balonu. Zdobí nás hra v poli, dobře čapeme, stačí nadrazit a my na smeči si to už uhrajeme. Věřím tomu. Křesi hraje pořád stejně, dáme si na něj pozor (usmívá se).

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí