Chcete obchodovat s houbami? Musíte na zkoušku!

Zájemci, kteří chtějí obchodovat nebo používat k výrobě jedlé volně rostoucí houby z vlastního sběru, nebo provozovatelé restaurací, kteří chtějí z jedlých volně rostoucích hub z vlastního sběru připravovat pokrmy. Ti všichni se musí podrobit zkoušce, kterou vyhlásila Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze ve spolupráci s Českou mykologickou společností.

Termíny zkoušek jsou 16. května (čtvrtek) v 10.00 hodin a 13. června (čtvrtek) v 10.00 hodin v zasedací místnosti budovy KHS Středočeského kraje se sídlem v Praze, Dittrichova 17, Praha 2 (stanice Karlovo náměstí na trase metra B). Přihlásit se může pouze osoba zletilá, mající trvalé bydliště ve Středočeském kraji. K přihlášce ke zkoušce musí být připojeno osvědčení o zdravotní způsobilosti osoby nebo úředně ověřená kopie tohoto dokladu. Zdravotní způsobilost se osvědčuje na základě odborného vyšetření zraku praktickým lékařem, který osobu registruje.

Při zkoušce musí osoba prokázat znalost právních předpisů upravujících členění hub na skupiny a podskupiny, znalost znaků jednotlivých skupin a podskupin hub, požadavků na jejich jakost a zdravotní nezávadnost, značení, způsob jejich sběru, třídění, zpracování, podmínek jejich přepravy, skladování, balení a prodeje. Dále musí žadatel vždy prokázat způsobilost rozlišení jedlých a jedovatých hub podle názorných pomůcek, např. atlasu, znalosti příčin nejčastějších otrav z hub, zdravotních projevů otrav z hub a souvisejících zásad poskytování první pomoci.

Za vydání osvědčení prokazujícího znalost hub zaplatí žadatel správní poplatek dle zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, ve výši 500 Kč.

Bližší informace včetně formuláře přihlášky najdou zájemci na www.khsstc.cz 

-red-

 

 

 

 

 

 

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí