Kladno zdraží nájemné v městských bytech

Poprvé po osmi letech upravuje Kladno nájemné v městských bytech. Vedení města tím reaguje na horšící se stav bytového fondu, který v nadcházejících letech čekají nevyhnutelné rekonstrukce, ale i například nutnost zabezpečit lépe společné prostory domů.

Nové sazby, které budou platit minimálně do konce roku 2022, vstoupí v platnost od 1. ledna 2020. I po úpravě dosáhnou městské nájmy v průměru jen zhruba jedné třetiny ceny komerčních nájmů. Nový sazebník výrazně zohledňuje životní situaci seniorů a handicapovaných; vedení města jej konzultovalo s úřadem práce a dalšími institucemi tak, aby nezhoršil životní situaci dalších skupin obyvatel s nízkými příjmy. Nová základní sazba 82 Kč/m2/měsíc je pod obvyklou výší nájmu v Kladně – ta podle místního pracoviště úřadu práce činí 194 Kč/m2/měsíc (pro byty do 40 m2), respektive 144 Kč/m2/měsíc (pro byty nad 40 m2). Právě hodnoty uváděné úřadem práce se používají jako základ pro výpočet doplatku na bydlení. Z toho je zřejmé, že úprava sazeb by neměla ohrozit obyvatele s nízkými příjmy. 

Řadu nezbytných modernizací bytového fondu vyvolá v následujících letech i demografický vývoj města. „Z odborné analýzy agentury SC&C, kterou máme k dispozici, vyplývá, že v následujících deseti letech vzroste počet seniorů o zhruba padesát procent, a to nezávisle na počtu postavených bytů, na tom, kolik mladých rodin se nám podaří v budoucnu do města přilákat. Populace zkrátka bude stárnout a my budeme muset naše byty potřebám starších generací přizpůsobit, aby senioři mohli zůstávat ve svých domovech. Ať už půjde o budování bezbariérovosti pro vstup do domu či výměnu van za sprchové kouty, které usnadní méně pohyblivým lidem hygienu, nebo vhodné úpravy kuchyní a podobně. Může se to zdát jako drobnosti, ale v objemu bytového fondu jsou to zásadní změny,“ vysvětluje primátor Kladna Dan Jiránek (ODS) a dodává: „Dosavadní nájemné nepokrylo ani nutné opravy, natož větší zásahy, které nás tak neodvratitelně čekají, bychom dostáli snahy být moderním městem pro kvalitní život všech generací. Město bude muset v tomto změnit svoji politiku a to je také jedním z velkých motivů změny nájmů. Demografickému vývoji ale nebudeme přizpůsobovat nejen bydlení, ale i rozvoj služby, dopravní situaci a tak dále.“  

U řady městských bytových domů je navíc nutné investovat také do zlepšení bezpečnostní situace společných prostor. „Dostali jsme zprávu ze Správy bytového fondu, že v některých našich domech obtěžují obyvatele bezdomovci a vandalové, dělají tam nepořádek, hluk, dokonce bylo vyhrožováno i domovníkovi, který se snažil zasáhnout. To je závažná situace, kterou musíme neprodleně řešit. Je nemyslitelné, aby se lidé necítili v městských domech v bezpečí. Proto část prostředků vybraných po změně nájemného rozhodně půjde na odpovídající opatření. V tuto chvíli tak začínáme testovat efektivitu bezpečnostních služeb,“ konstatoval Petr Hašek (Kladeňáci), radní pověřen řízením městské policie.    

Všechny nájemníky o úpravě sazeb i připravovaných investicích již město informovalo pomocí letáků a do konce října jim odešleme písemný návrh nájemného s evidenčním listem. Nové sazby se dotknou všech, kdo bydlí v městských bytech, mají smlouvu na dobu neurčitou a aktuálně platí méně, než navrhuje nový sazebník (viz tabulka). Jejich výši vedení města konzultovalo s úřadem práce i dalšími odborníky. Sazebník výrazně zohledňuje seniory a lidi s handicapem, kteří budou v městských bytech nadále platit jedny z nejnižších nájmů v rámci celého Středočeského kraje.

Kladno má momentálně ve svém majetku 1 964 bytů, což je výrazně více než v jiných českých městech. Už v roce 2020 by do jejich oprav mělo jít o celých 20 milionů více než v letošním roce, celkem tedy 31 milionů korun. Samostatnou kapitolou jsou pak byty ve věžových domech. Památkově chráněné stavby potřebují po více než 60 letech od dokončení kompletní rekonstrukcí fasád a stavebně technických konstrukcí. Náklady na tyto akce převyšují kapacity městského rozpočtu, proto už teď město intenzivně hledá pro financování celého projektu vhodné dotační tituly. 

-red-

byt1

byt2

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí