Divadelníci vstupují do stávkové pohotovosti

Šéf divadelních odborů v Kladně herec Tomáš Hron dnes odpoledne předal na kladenské radnici oznámení provozovateli divadla o stávkové pohotovosti zaměstnanců divadla. 

Oznámení podané přes podatelnu magistrátu dostane rada města v čele s primátorem a dočasným jednatelem Městského divadla Kladno Danem Jiránkem (ODS). Divadelníci založili odbory letos v létě jako reakci na "bleskové" odvolání dnes bývalého jednatele divadla Jana Krafky ke konci června. Rada města neshledala protest divadelníků natolik relevantní, aby své rozhodnutí vzala zpět a vyhlásila výběrové řízení na nového jednatele divadelní společnosti. 

Výběrové řízení vyhlášené v červenci skončilo 5. srpna otevřením obálek uchazečů o pozici jednatele. Výběrová komise měla lehkou práci. Vybírala totiž z jediného kandidáta, už před výběrovým řízením městem v kuloárech jmenovanou Irenu Žantovskou. 

Divadelní odbory jakožto zástupci zaměstnanců divadla s jménem nové jednatelky nesouhlasí. Požadují zrušení výsledku výběrového řízení a navrácení Jana Krafky do pozice jednatele divadelní společnosti. Podle jejich slov stávková pohotovost neznamená, že divadelníci musejí nutně do stávky vstoupit. 

Rada města v zásadě uvedla jako hlavní důvod odvolání Krafky ztrátovost divadelního hospodaření. Krafka přitom hospodařil pouze s rozpočtem, který právě rada města a posléze městští zastupitelé na svém zasedání k rozpočtu města schválili. 

-red-

hronpetice

Tomáš Hron předal vedení radnice informaci o stávkové pohotovosti divadelníků


Počasí Kladno

Předpověď počasí