Integrace autobusů v oblasti Slánska zahájena. Ovlivní i spoje do Kladna

Od dnešního dne je spuštěna integrace veřejné dopravy na Slánsku, která přinese kvalitnější i častější dopravní spojení, vzniknou nová přímá propojení jednotlivých regionů Středočeského kraje, a to i o víkendech (například mezi Prahou, Kladnem či Rakovníkem). Jak se úprava dotkne Kladenska?

Zásadnější změny proběhnou u linek 300, 330, 350 a 399 spojující Prahu s Kladnem. Linky 300, 324, 330, 399 budou i nadále vzájemně koordinovány, aby ve společných úsecích tvořily proklady a tím pravidelné intervaly mezi spoji.

Linka 300 bude odkloněna do zastávky „Kladno, Energie“, kde nahradí linku 399, která nově pojede přímo přes zastávku „Kladno, Rozdělov“ a vybranými spoji v pracovní dny až do Smečna. Naopak linka 330 již do Smečna nepojede, ale bude ukončena v Libušíně. Toto opatření zároveň přinese navýšení počtu spojů v oblasti kladenského Havlíčkova náměstí a Vinařic.

Linka 306 bude ve směru od Zličína namísto většiny spojů stávající linky 626 prodloužena z Jenče až do Kladna, což přinese zpřehlednění pro cestující. Linka číslo 626 bude zachována pro vybrané především školní spoje jedoucí odlišnou trasou oproti lince 306.

S ohledem na nízké využití linek 350 a 624 v oblasti Okoře a Libochoviček dojde k omezení provozu, stávající linka 624 bude nahrazena novou linkou 622 v trase (Číčovice) – Okoř – Zájezd – Buštěhrad – Kladno, Oaza. Ke změně číselného označení dochází s ohledem na přečíslování linek ve městě Kladně (viz dále). Na základě požadavku obcí na víkendovou obsluhu Zooparku Zájezd zde budou nově zavedeny spoje o sobotách, nedělích a svátcích.

Linka 323 jedoucí z Prahy přes Středokluky do Kolče bude také s ohledem na nízkou obsazenost spojů ve vybraných částech dne omezena. Přesto bude v úseku Středokluky – Praha zajištěno časté spojení v pravidelných intervalech, protože zde budou koordinované jízdní řády stávajících linek 322, 323 a nové linky 342 (viz dále).

Na lince 323 bude zrušena varianta trasy přes Dřetovice a Stehelčeves, kde bude spojení nahrazeno linkou 624 s garantovaným přestupem ve Stehelčevsi na novou linku 342. Obec Stehelčeves bude mít s Prahou přímé spojení novou linkou 342 a obec Dřetovice bude mít namísto přímého spojení jen cca 4× denně nově možnost cestovat větším množstvím spojů celodenně v pracovních dnech i o víkendech.

Na základě požadavku města Kladna na ucelenou číselnou řadu pro městskou dopravu dochází k přečíslování linek 604 a 607, nově tyto linky budou označeny 624 a 627.

Trasa Kladno – Slaný

Páteřní a nejfrekventovanější linkou zůstane i nadále linka číslo 609, která bude na území Slaného prodloužena až do zastávky „Slaný, Rabasova“, a tak bude více sloužit i pro dopravu v rámci samotného města Slaný. S ohledem na vysoké vytížení se na linku 609 připravuje na konci letních prázdnin nasazení kapacitních kloubových autobusů.

Spojení měst Kladno a Slaný bude zajištovat i linka 617, která zde bude posílena a mezi Kladnem a Libušínem vedena kratší a atraktivnější trasou přes Rozdělov. Více spojů linky 617 bude průjezdných přes město Slaný, čímž vznikne přímé a častější spojení Velvarska s Kladnem. Mezi Kladnem a Smečnem bude tato vedena společně s linku 627 (původně 607), kde se budou vzájemně prokládat a tvořit pravidelné souhrnné intervaly.

Linka číslo 627 (původně 607) bude ze Smečna prodloužena až do Slaného přes obce Hradečno, Ledce a Přelíc, čímž nahradí stávající linku 220063 (Slaný – Ledce – Kladno) a umožní zefektivnění provozu.

Funkci stávající linky 608 nově převezme posílená linka 617 a prodloužená linka 399, a částečně také linky 609 a 627, proto bude linka 608 zrušena. V trase Smečno – Hrdlív – Třebichovice – Libušín nově zajistí spojení linka 587.

Linka 612 bude z Knovíze odkloněna do obcí Podlešín, Zvoleněves, Kamenný Most a Slatina, kde nahradí zrušenou stávající linku 622 (s ohledem na přečíslování linek v Kladně je linka 622 vedena nově v trase Okoř – Kladno, viz výše). Mezi Kladnem a Pchery bude linka 612 nově jezdit častěji, nahradí tak i linku 622. Přímé spojení Kladna a Slaného namísto stávající linky 612 je zajištěno posílenými linkami 609 a 617. Pro spojení města Slaného s obcemi Pchery a Jemníky bude nově sloužit linka 342 a do Knovíze a Netovic také linka 456.

Místo zajíždění linky 612 do Slaného budou v zastávce „Pchery, Theodor“ zajištěny garantované přestupy mezi linkami 342 a 612.

Kolik zaplatíte?

Ceny jízdného se řídí počtem projetých pásem a časovou platností. Všechny jízdenky PID jsou v rámci své časové a pásmové platnosti neomezeně přestupní. Vždy je potřeba hlídat si pouze časovou a pásmovou platnost jízdenky. Například nejlevnější základní jízdenka za 12 Kč platí maximálně ve dvou tarifních pásmech a maximálně 15 minut. Pokud Vaše cesta v rámci dvou pásem trvá déle, je tu jízdenka za 18 Kč na 30 minut. Další varianty jízdenek jsou odstupňovány přidáním jednoho pásma a dalších 30 minut časové platnosti. K dispozici jsou také zlevněné jízdenky pro děti, studenty a seniory se slevou 75 %. Děti do 6 let a senioři nad 70 let cestují v autobusech PID zdarma.

Základní cena jízdenky mezi Slaným a Prahou (Nádraží Veleslavín) je 40 Kč (5 tarifních pásem B+1+2+3+4, časová platnost 120 minut). Pro kombinaci s MHD v Praze vyjde jedna jízdenka na 62 Kč (8 pásem, časová platnost 210 minut). Naopak při kombinaci s předplatní jízdenkou pro Prahu vyjde jedna cesta do Slaného na pouhých 32 Kč.

 Příklady cen jízdného na vybraných trasách

Slaný – Praha, Nádraží Veleslavín: 40 Kč (32 Kč s kuponem pro Prahu)

Slaný – Praha centrum (včetně MHD v Praze): 62 Kč (32 Kč s kuponem pro Prahu)

Louny – Praha, Nádraží Veleslavín: 62 Kč (54 Kč s kuponem pro Prahu)

Louny – Praha centrum (včetně MHD v Praze): 84 Kč (54 Kč s kuponem pro Prahu)

Slaný – Kladno: 18-24 Kč (dle jízdní doby linek, na lince 627 vždy 24 Kč)

Slaný – Rakovník: 32 Kč

Předplatné jízdné

Zejména pro pravidelné dojíždění je nově k dispozici též možnost předplatného jízdného v měsíční, čtvrtletní a roční variantě. Při cestování do Prahy je nejvýhodnější zakoupit si kupon pro vnější tarifní pásma společně s předplatným na MHD v Praze. Měsíční jízdné pak vyjde například pro trasu Slaný – Praha včetně MHD obou měst na 1470 Kč, pro trasu Kladno – Slaný na 460 Kč (kromě linky 627, která jede přes více pásem). Ještě o něco výhodněji pak vychází čtvrtletní nebo roční předplatní kupóny.

-ROPID-

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí