Dvořáček: Nedotknutelní jsou přesně to, co potřebujeme lidem v těžkých časech ukázat

Herce Kryštofa Dvořáčka jsme vyzpovídali o jeho zatím největší roli v Městském divadle Kladno (MDK). V říjnové premiéře divadelní adaptace filmového hitu Nedotknutelní hraje postavu spontánního pečovatele Drisse.

Film Nedotknutelní je už navždy zapsán ve světové kinematografii. Vzpomeneš si, co jsi na něj říkal, když jsi ho viděl poprvé?
První zhlédnutí si vlastně ani nepamatuji. Poslední zhlédnutí o to víc. Bulel jsem a soucítil. Připadalo mi to správné a citlivé. Že je to přesně to, co potřebujeme lidem v těžkých časech ukázat. Abychom neupozorňovali na rozdíly, ale hledali ty struny, které nám spolu krásně zní. 

V jevištní verzi se objevuje řada ikonických scén, které diváci znají právě z filmového zpracování. Jaká je tvá oblíbená?
Asi navlékání punčoch. Lukáš Pečenka si o to umí tak hezky říct, že bych mu nandal hned troje. 

Ústřední hrdinové - ochrnutý aristokrat Philippe a sociálně znevýhodněný a drzý Driss – si k sobě nakonec najdou cestu. Čím se tahle dvojka vzájemně inspiruje?
Philippe se učí být svobodný v bezvládném těle. Driss zase, v naprosto svobodném těle, hledá vládu nad svým životem.

Je pro tebe podstatné, že příběh a jeho hrdinové mají předobraz v realitě nebo to na divadelní práci nemá žádný vliv?
Primárně jsem spíš nadšený ze současného osudu. Je mi to bližší a srozumitelnější. Reálný předobraz zajisté pomohl hlavně autorům. Díky kvalitní předloze zvládli vytvořit celosvětově proslulý a neméně kvalitní scénář a ten zase pomůže celému našemu inscenačnímu týmu. V tom by se asi dal najít vliv na naši práci.  

Driss je stejně jako ty energický a bezprostřední. Co ještě máte společného?
Víc, než by se mohlo zdát. Akorát jsem nějakým zázrakem zřejmě dospěl o pár let dřív, takže se na jeho činy mohu dívat s odstupem, ale i s velkým pochopením. Taky jsem uměl být grázlík a floutek.

Tvá postava má taky velmi specifický druh humoru. Jak bys ho charakterizoval?
Prdí i královna, kadí i prezident. 

Kdybys mohl Drissovi poradit jednu věc, co by to bylo?
Zeptej se Philippa, jestli ti nedá to Maserati. 

S velkou rolí se zároveň váže velké množství textu. Jak a kde se nejlépe učíš nové repliky?
Mnoho diváků rádo obdivuje, jaké množství textu jsme jako herci schopni pojmout. Pojďme se naučit vnímat a pozorovat jiné aspekty herectví. A zvykněme si, že se dá chválit i za jiné a mnohem oduševnělejší herecké kvality! Každý herec má někdy hodně textu... 

S Jiřím Š. Hájkem jste přátelé a znáte se především jako kolegové z jeviště. Nyní spolu ale spolupracujete v pozici režiséra a herce. Jaký je Jirka režisér?
To ví jen ti, kteří s ním kdy zkoušeli. A tak by to mělo zůstat. Trochu tajemna mu neuškodí.

 

Zdroj: MDK
Foto: MDK 

 

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí